Нейно Зловредство - Пролетната Депресия. 13 Начини да я победим!

През пролетта, когато цялата природа се събужда, човешкият организъм понякога започва да "стачкува". Без никаква особена причина ни наляга умора, мислите стават вели и безрадостни, всичко буквално ни се измъква от ръцете, околните ни дразнят и ни се струват досадни и изключително скучни. Това е То - пролетното мрачно настроение.
Можете просто да изчакате търпеливо докато собственото Ви тяло се набунтува - ще отнеме около няколко седмици и всичко ще се нормализира, ще бъде възможно да коригирате всички грешки и пропуски, извършени по време на пролетния 'блус', да възстановите нарушените взаимоотношения и т.н. Но имате опция и да се борите с пролетната депресия, което дори е по-полезно, а победата е напълно възможна и ще Ви донесе само положителни точки.

Като начало нека се опитаме да разберем що за напаст е пролетната депресия и какво я провокира.
По принцип, учените отдавна са определили основните причини за възникването ѝ. Ние няма да се опитваме да ги подредим по значимост, тъй като при различните хора те се проявяват в различна степен и последователност, а понякога дори могат да останат незабелязани.

Най-честата причина за пролетната депресия е авитаминозата - тялото изпитва недостиг от полезни минерали и витамини и започва да се уморява. Другата причина е опитът на организма да се нагоди към пролетното време, към по-дългия ден и по-динамичния начин на живот. Преходът от сивотата и монотонността на зимата към жизнерадостта на пролетта стресира човешкия организъм и като следствие, хармонията в него се нарушава.
Поради натрупаната умора, свързана с липсата на движение се появява и хипоксия (недостиг на кислород), а по-малко активния начин на живот в комбинация с по-големи количества храна, допълнително допринася за общото неразположение и се отразява зле както на физиката, така и на психиката.
Между другото, сънливостта през този период е нещо съвсем естествено. Облекченият режим се променя, както казахме, денят става по-дълъг, а мелатонинът (естественият хормон на съня) все още продължава да се "произвежда'' от организма по зимна норма.

Но как да се избавим по най-бързия начин от цялото това неразположение?

Преди всичко, трябва да коригираме дневния си режим и начинът си на хранене.

* След като се събудите, протегнете се, станете от леглото, отворете прозорците и "спринтирайте" няколко минути на едно място.
"Тривиално" ще кажете скептично, но притокът на енергия и позитивно настроение след такава бурна физзарядка е повече от ползотворен.

* Вземайки си душ, редувайте топлата и студената вода - това допълнително ще енергизира тялото Ви, а и ще Ви кали срещу симптомите на метеопатията. Запасете се със сапун или душ гел с цитрусов аромат - уханието на портокал или лимон въздейства ободряващо и позитивно.

* Преди да посегнете към кафето, изпийте чаша бял чай или прясно изцеден сок от портокал.

* Направете си козметични ледчета - обтритйте кожата на лицето, шията и деколтето с едно от тях.

* Ако имате възможност, ходете пеша до работа.

* Заменете сладкия си зимен парфюм с по-свеж цитрусов или цветен, плодов аромат.

* Обградете се с жизнерадостни цветове и се обличайте в дрехи с такива краски.

* Слушайте музика - забравете за тъжните балади, релаксиращата музика и chill out-a поне през деня. Пуснете си диско или мелодична рок музика. Слушайте песни, които Ви карат да танцувате.

* Опитайте се да изключите тестените храни или като начало - поне хляба и сладкишите. Заменете ги с плодови салати и мюсли.

* Поне един път през седмицата похапнете рибена супа (ако не сте алергични към рибата или нямате атопичен дерматит).

* Направете си план какво трябва да свършите през деня. Напишете на лист само най-важните и основни задачи. Когато свършите едната - задраскайте я. Това ще Ви донесе удовлетворение и ще Ви стимулира да продължите напред и с другите.

* Усмихвайте се! Дори и да Ви скастрят, дори и да се заяждат с Вас, запомнете - най-силното "оръжие" е усмивката. Опитайте и сами ще се убедите... :)

* Правете си масаж на ръцете и стъпалата винаги, когато имате време - действа стимулиращо.

И не забравяйте,  Вие сте на война срещу Нейно Зловредство - Пролетната Депресия! Не се предавайте! Натрийте ѝ носа! ;)


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign