Лечебната сила на яйчената черупка

Яйчената черупка има различни приложения. Известен е методът за повишаване носливостта на кокошките чрез добавяне в храната им на счукани яйчени черупки. Градинарите използват яйчените черупки като ефективна добавка с микроелементи за намаляване киселинността на почвата. В старинните лечебници в състава на много лековити смеси като компоненти се споменават кокоши яйца с черупката или само черупката. Заедно с група медици и биолози унгарският лекар Кромпехер се заинтересувал от полезните за здравето свойства  на яйчената черупка. След продължителни изследвания установява, че яйцената черупка е идеалният източник на калций, който лесно се усвоява от организма.
Недостигът на калций, особено в костите, е едно от най-разпространените нарушения на обмяната на веществата и е причина за различни заболявания: рахит, неправилен растеж на зъбите при децата, изкривяване на гръбначния стълб, нарушен зъбен емайл, крехкост на костите при възрастни хора. Намаляването на калциевия обмен често се съпровожда от анемия, податливост към простуди, алергия, лабиален херпес, понижаване на съпротивата на организма срещу радиацията. При жените се наблюдават хормонални аномалии и атония на мускулатурата на матката. Трудно е да се постигне корекция в нарушенията на калциевия обмен, той като използваните от медицината препарати не се усвояват пълноценно от организма.
Изследванията на унгарските медици показват, че черупката на кокошите яйца, състояща се от 90% калциев карбонат, се усвоява лесно. При това тя съдържа всички необходими за организма микроелементи: мед, желязо, манган, молибден, фосфор, сяра, цинк, силиций и други - общо 27.
Друг метод за използване лечебните свойства на яйцето е налагането му върху навехнати стави. Известно е, че яйчената черупка има детоксикиращ ефект, спомага за намаляване на различни отоци и възпалителни процеси след физиологични травми.
Полезните действия на яйцето често се използват и във вид на масаж. Това е древно масажно изкуство, въздействащо върху цялостното състояние на организма. Използва се целият заряд от енергия, която е акумулирана в яйцето, като се масажира цялото тяло с топло, твърдо сварено яйце. Чрез нежен натиск върху мускулите и специфични точки по тялото се цели да се премахне умората и натрупания стрес, като ефектът се получава благодарение на способността на яйцето да извлича токсините от организма. Масажът с варено яйце е лек и нежен, целящ  да въздейства върху парасимпатиковата нервна система, така че да я накара по-бързо и ефикасно. Масажът е подходящ за хора, които имат болки в ставите, най-вече предизвикани от натрупан стрес и напрежение.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign