Разпети петък (Велики петък): Страстната седмица....

Велики петък (Разпети петък)е считан за деня, в който Исус Христос е изправен пред римския прокуратор Пилат Понтийски, разпитван, осъден на смърт и разпънат на кръст. Петъкът преди Великден се почита от християните по целия свят. Тази година православните християни и католиците ще го отбележат на една и съща дата - 22 април.
Тъй като се вярва, че на Разпети (Велики) петък страданията на Христос са били най-големи, църквата повелява в този ден от Страстната седмица постът да бъде особено строг и да не се подхваща никаква работа.

Богослужението


На Разпети петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която е поставена стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело.
На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (страданията) Христови. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му, както и духовното бодърстване на християните.
През деня на Разпети петък не се отслужва Света литургия. На вечерната служба в храма се съпреживяват Христовите страдания, смърт и погребение. Преди началото на богослужението в средата на храма се издига "гробът" на Христос, украсен с цветя, а на престола се поставя неговата плащеница. Тя представлява парче плат, на което е извезан образът на положения в гроба Спасител. Върху нея се поставят Евангелието и Кръстът.
Християните идват в храма така, както се отива на погребение на близък и скъп човек. Пристъпват с молитва към издигнатия "гроб" и се покланят на изображението . Целуват последователно Христовото тяло, извезано на плащеницата, Евангелието и Кръста, и полагат цветята, които носят. След това се навеждат и преминават под издигнатото място.
Песнопенията по време на службата са посветени на страданията и смъртта на Христос. Едно от тях се нарича "Плачът на Богородица" и се чете в памет на душевните страдания на Дева Мария, която стояла до кръста на своя син и го призовавала, произнасяйки скръбни слова.
След като се изнесе плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на службата свещеникът взема плащеницата от престола и я полага в "гроба" в центъра на храма. Поклонението пред плащеницата продължава две денонощия, до късно в събота вечер, когато тя се внася обратно в олтара - минути преди пасхалото шествие на кръста и настъпването на Великден.

Защо минаваме под "масата"?

В представите на повечето хора минаването под "масата" в църквата на Разпети петък е ритуал, който се извършва за здраве, късмет и опрощаване на греховете. Тези вярвания обаче са неправилни. Минаването под издигнатото място всъщност е израз на преклонението, смирението и скръбта на вярващите пред гроба на Христос, но също така и на благодарност за изкуплението, което им е дарил. На всеки, минал под "масата", свещеникът трябва да даде цвете - израз на благословия, духовна утеха и вяра във възкресението на Христос.

Празникът по света

От миналата година Разпети петък е официален празник и неработен ден. Той е такъв в много други държави, сред които Бразилия, Канада, Великобритания, Чили, Колумбия, Мексико, Венецуела, Германия, Австралия, Нова Зеландия, Еквадор, Перу, Сингапур, Швеция, Дани, Финландия, Филипините и др. Ето част от обичаите на Разпети петък в някои страни по света:

  • В Бермуда на празника се пускат хиляди хвърчила. Голяма част от тях са изработени на ръка от дървени пръчки и ярки платове. Дървото се използва като напомняне за кръста, на който умира Христос, а полетът на хвърчилото символизира издигането му към небесата.
  • В 11 американски щата Разпети петък е официален празник. Това са Кънектикът, Делауейр, Хаваи, Индиана, Кентъки, Луизиана, Ню Джърси, Северна Каролина, Северна Дакота, Тенеси и Тексас. На Разпети петък в тези щати не работят не само държавните учреждения, банките и пощенските служби, но и почти всички частни фирми и търговски обекти.
  • В почти всички англоговорящи страни по света на Разпети петък магазините не работят през целия ден, а рекламните блокове на радиостанциите и телевизионните канали са със значително намалена продължителност.
  • В Ирландия на разпети петък е забранена продажбата на алкохол. Всички пъбове и повечето ресторанти в страната са затворени през целия ден. През последните години много собственици на заведения се обявиха против тази традиция, излизайки с твърдението, че търпят значителни загуби заради религиозните обичаи.
  • В Германия на Разпети петък е незаконно да се провеждат комедийни театрални представления, както и вякакви събития, включващи танци на обществени места. Кината и телевизиите не са включени в тази разпоредба, но въпреки това много канали и излъчват предавания с религиозна тематика в чест на празника.
  • В Южна Африка и Канада е забранена продажбата на алкохол на Разпети петък.
  • Във Филипините отбелязването на Разпети петък е по-емоционално от всяка друга страна по света. Пре този ден хиляди жители на островната държава организират религиозни шествия по улиците и разиграват пиеси, пресъздаващи последните събития от живота на Исус Христос. Най-ревностните християни стигат до там да позволяват на другите да ги бият, да ги налагат с камшиц.и и дори да ги приковат към дървени кръстове.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign