Защо наричаме "Ресторант" заведенията за хранене?

Началото:  през XVI век във Франция използвали тази дума за "храна, която възстановява силите" (от френския глагол restaurer - възстановявам). Постепенно названието на яденето се прехвърлило върху мястото, където то се сервирало.
През 1872 г. Антоан Бовилие отваря първото заведение за хранене, което максимално се приближава до днешните ни представи за ресторант: голям салон, изискана разнообразна кухня, клиентите седят на отделни маси, всеки избира храната си от меню и получава отделна порция.
Историята обаче разказва, че първите ресторанти се откриват в Китай през XIII век в Хангжу - културен, политически и икономически център по време на династията Сун. Най-вероятно преди да се появят ресторантите са съществували места за чай и механи, които лесно специализирали в подготовка и представяне на ястия и специалитети. На запад, ханове и кръчми съществуват още от древността, основните им клиенти са пътешественици, като местните жители рядко ги посещават.

Според книгата за рекордите на Гинес, най-старият ресторант днес е Собрино-де-Ботин (Sobrino de Botin) в Мадрид, Испания. Той е открит през 1725 година. Част от фолклора на ресторанта е, че младият Франсиско Гоя работи там като келнер, докато чака да получи място в Кралската академия на Мадрид за изящни изкуства.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign