Шефилд парк - Градината на всички сезони
Величествени дървета, ефектни храсти, ярки багри, оглеждащи се във водната повърхност – този парк е забележителен резултат на талантливо планиране, последвано от векове старателна поддръжка - изцяло в духа на Англия. Разположен на площ от 120 акра в южен Съсекс, Шефилд парк обединява традицията и ненатрапчивото въвеждане на новите идеи. Той е не просто съчетание на красиви пейзажи и старинна романтика – в него има история, величие и душа, съхранени във вековните дървета, в готическия замък и в цялостното излъчване на това място.

Планиран като енергична композиция, съставена предимно от дървета и големи храсти, паркът впечатлява със зашеметяващи изгледи и невероятен колорит. Въпреки скромното си име (в превод от английски „шефилд” означава пасище за овце), за него изцяло важат определения като мащабен и великолепен. Той има уникална растителност от екзотични и местни видове. Пазени грижливо в продължение на векове, тук растат множество дървета-шампиони. В Шефилд парк се намира и британската национална колекция на азалеи сорт Ghent.

Градина за всички сезони

Четири големи езера оформят структурата на парка. Градината предлага красиви и интересни гледки и запазва атрактивността си през цялата година. Сезонът на цъфтежа започва с нарцисите и синчеца, които рисуват романтични картини сред раззеленяващите се дървета през пролетта. Рододендроните и азалеите изпълват с великолепието си ранното лято. През есента листата на дърветата се обагрят в смайващи ярки цветове. Зимната разходка също може да бъде незабравимо преживяване. Все пак ако имате възможност да посетите парка, най-добре го направете през май или октомври – тогава ще се насладите на цялата му красота.

Шефилд е градина на пищните есенни цветове и гладката повърхност на езерата, отразяваща великолепието от форми и багри. Подборът на растенията е правен внимателно, а подредбата им напомня по-скоро творба на майстор-художник, отколкото оформяне на градина. Това проличава особено ясно във времето преди листопада, когато есента превръща красивия парк в истински шедьовър. Японски кленове, ниса, вечнозелени растения рисуват ярки пейзажи, които се оглеждат във водите на езерата. Замъкът, сгушен сред дърветата, допълва впечатлението за романтична приказка.

Огледална красота


Първоначалният дизайн на парка включвал дървета, поддържани тревни площи и две езера с неправилна форма. По-късно двата водоема били разширени и от тях били създадени съществуващите днес водни елементи -  четири езера с живописни водопади и 7 метрова каскада между различните нива. Голяма част от изяществото и лекотата, които излъчва Шефилд, се дължи на езерата. Бреговете им, оформени с разкошни групи от дървета и храсти, са сред най-предпочитаните и ефектни кътчета, а отразен във водите им, паркът наистина удвоява красотата си.

През вековете

През август 1538 година Томас Хауърд, трети херцог на Норфолк, приел тук Хенри VIII. Около 1700 година паркът бил частично формализиран от лорд Де Ла Уор, който засадил алеи с дървета като лъчи, излизащи от замъка, и разчистил от високата растителност място за тревни площи. През 1796 година паркът бил продаден на Джон Холройд, който десетилетие по-рано получил титлата барон Шефилд. Баронът си поставил за цел да създаде парк-шедьовър с изключително красиви есенни пейзажи.

С преустройването на замъка в модерния тогава готически стил се заел Джеймс Виат. Ландшафтният дизайн бил поверен на Ланселот Браун, по-известен като Всемогъщия Браун – един от най-популярните английски архитекти на своето време. Той оформил асиметричните ивици дървета и разчистил естествените пътечки през гората. Въпреки всички промени, правени след това, Шефилд парк си остава дело на неговата фантазия и на уменията му. В края на ХIX век била създадена ботаническа градина, състояща се предимно от екзотични дървета и някои местни видове – хвойнови, рододендрони, алазеи, кленове.

ХХ век – време за промяна


Следващият период на сериозни изменения настъпил в началото на ХХ век, когато собственик на парка станал Артър Соамс. След като наследил градината през 1910 година, той променил изцяло облика на крайбрежната ивица, засаждайки разкошни групи рододендрони около езерата. Постигнал забележителни есенни пейзажи с японски кленове, ниса и късноцъфтящи тинтяви. Той продължил активното засаждане на дървета, много от които съществуват и днес. (снимка)

По време на Втората световна война замъкът и градината станали щаб-квартира на Канадската бронетанкова дивизия. Следвоенните години били тежки за собствениците на имението, които не могли да се справят с недостига на средства за неговата поддръжка. Така през 1953 година паркът бил раздробен и продаден на части.

В своята история Шефилд парк е имал и други тежки моменти. Ураганни ветрове през 1987 и през 1990 нанасят сериозни щети на растителността.Прочетено за Вас от: www.gradinata.bg

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign