Кои са най-стресиращите професии

Професията на аудиолога е най-малко стресиращата, сочи изследване, анализиращо 200 различни професии въз основа на тяхната среда, конкуренцията и риска.

Изследването показва, че повече от половината от 10-те най-малко стресиращи професии са в здравеопазването, като на първо място са аудиолозите, които установяват и лекуват проблемите със слуха. „Професиите с ниски нива на стрес включват много малка опасност и минимални физически усилия” - съобщи Тони Лий, създател на сайта careercast.com, който осъществил проучването.

Работата на диетолозите, денталните хигиенисти, логопедите, трудотерапевтите и хиропракторите също отговарят на критериите за ниски нива на напрежение и конкуренция.

Труденето  в медиите и по-специално Пи Арът оглавява класацията на най-стресовите професии, въпреки че на първо място са пилотите на търговски самолети. „Работата в областта на комуникациите може да е много напрегната, особено за специалистите по връзки с обществеността, които трябва да се справят с кризисни ситуации, за новите журналисти, които излизат в ефир с малко или никакво време за подготовка и за фоторепортерите, които работят в опасна среда” - обяснява Лий.

Сред другите високо стресови професии са високопоставените корпоративни служители, работещите в областта на рекламата, архитектите и брокерите. Професията на софтуерните инженери, програмистите и математиците е по-ниско стресова. Професионалната дейност на пожарникарите, полицаите и шофьорите на такси е свързана с голeми дози напрежение, а книговезците, специалистите по поправка на музикални инструменти и работещите в производството на авточасти са изложени на най-малък стрес.

Прочетено за Вас от: dariknews.bgcomments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign