Магията на хамама


Хамамът или турската баня, като явление на източната цивилизация има богата и древна история. Той дължи своята поява на римските терми, идеята за които не е изчезнала заедно с имерията.
В хамама, на мястото на римския хипокауст (централно отопление) се използва подобна конструкция, в която вентилационната тръба преминава под пода на нагряваните стаи. Така е било през X век. Разположението на стаите е било продиктувано от разположението на надлъжната ос на изпускателната тръба, в резултат на което топлата стая е била централно помещение в средновековния хамам. Обикновено тя е имала формата на осмоъгълник, в центъра ѝ се е издигала платформа за масаж, а отстрани са били разположени каменни басейни. Тези помещения не са имали прозорци по стените. Осветявали са се чрез кръгли отвори, покрити с дебели стъкла в купола.
Първите турски бани - хамами са се появили в Константинопол след превземането на града от мюсюлманите и бързо са станали популярни из всички мюсюлмански страни. В условията на горещия източен климат, регулярното посещение на турските бани е предпазвало хората от различни заболявания. Основна философия на хамама е станало физическото и духовно пречистване.
 
През Средновековието женските бани са се намирали в непосредствена близост до мъжките. Имали са общ източник на вода и топлина, въпреки че са били изолирани една от друга. Персоналът се е състоял най-малко от пет човека: теляк, служител, подаващ хавлиите, човек грижещ се за топлината, масажист и разносвач на студена питейна вода.
 
В древността хамамите са имали и социална функция. Жените са прекарвали повечето от времето си там, наслаждавайки се на разкрасяващи процедури, масажи, сладки приказки и лакомства, които обслужващият персонал е сервирал.
 
Съвременните хамами или турски бани, 'потомци' на средновековните си 'прародители', се състоят от големи съблекални, междинни стаи за отдих и релакс, фригидарий (отделение за къпане със студена вода) и горещи влажни помещения, изпълнени с пара с температура 70-80° С.  
Посещението на хамам пречиства кожата, дарява я с младежка руменина, блясък и свежест. Благотворен ефект има и върху психиката.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign