20 Начини за боядисване на великденски яйца

Великден (Възкресение Христово, Пасха) е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос.  Една от традициите, свързани с честването на този светъл празник е боядисването на яйца. В исторически план първите боядисани яйца са били с червен цвят, символизиращ кръвта Христова, но в последствие започват да се използват и други цветове. Днес боядисването на яйца се е превърнало в изкуство, съчетаващо в себе си все нови и нови техники, идеи и материали. Тук сме се опитали да съберем малка част от идеите за боядисване и декориране на великденски яйца.

Едно от най-важните неща, преди да пристъпим към боядисването на яйцата, е тяхното сваряване. Колкото и елементарно да Ви изглежда това действие, когато стигнем до варенето на по-голямо количество яйца, се оказва, че и там си има "малки тайни" :)
ТУК може да прочетете интересни факти, които ще Ви помогнат при варенето на яйца.

Забележка: Напомняме, че тези от Вас, които ще използват техниките с кристали или винена киселина, трябва да ги поставят в съда, в който варят яйцата още по време на варенето, за да може, когато яйцата изстинат, по тях да полепнат красиви кристали.

1.Оцветяване с боя за яйца

Това е един от най-разпространените и лесни начини за боядисване на яйца. Използват се боите, които се продават в магазинната мрежа. Боите се разтварят според указанията на продукта и сварените яцай се потапят в тях. В зависимост от това колко наситен искате да бъде цветът, престоят на яйцето в боята е между 10 и 15 минути. За подсилване на цветовете може да добавите и 1 супена лъжица оцет. След като са боядисани, яйцата се изваждат от съда с боя и се поставят върху хартия, за да изсъхнат. Допълнително може да ги обтриете с памуче, потопено в растителна мазнина (олио), за да добият блясък.

2.Боядисване на яйца с растителна мазнина (олио)

Лесен за изпълнение начин, който ще направи яйцата ефектни и красиви. Към стандартно приготвената боя за яйца може да добавите 1 с.л. растителна мазнина (олио). Яйцето се потапя в така приготвената боя, при което се получават красиви, неповторими шарки. Може да повторите процедурата, като го потопите в още няколко цвята, за да получите шарки в няколко нюанса. След боядисването, яйцето се поставя върху хартия, за да изсъхне добре и по желание се обтрива с памук, потопен в растителна мазнина (олио), за да добие блясък.

3.Декориране с боя за яйца и памук

За целта ни е необходим памук. Откъсвате от него парче, с което да обгърнете цялото яйце. Необходими са Ви и стандартно разтворени бои за яйца. С лъжица сипвате върху памука различни цветове разтворена боя по избор, след което увивате плътно предварително свареното яйце и го оставяте да престои в памука между 10 и 15 минути. След като развиете памука, оставяте яйцето да изсъхне много добре и след това по желание може да го обтриете с памук, потопен в растителна мазнина (олио), за да придобие блясък и гланц.

4.Боядисване на яйца с желатин

Можем да боядисаме ефектно великденските яйца и с желатин. Разтваряме желатин на водна баня, след което потапяме в него свареното яйце. След като извадим яйцето, изчакваме да изсъхне, с четка и бои (за предпочитане е да са по гъсти), рисуваме върху него. Ефектът е, че боите се раливат по желатиновото покритие на яйцето, от което се получава блестящ и пъстър ефект.
Друг вариант за използване на желатина е да потопите в него вече боядисано, добре изсъхнало яйце. То трябва да престои в желатина 2-5 минути, след което го вадите и оставяте да изсъхне добре. Така яйцето ще придобие един красив гланц и блясък.

5.Боядисване с люспи от кромид лук

Още един ефектнен начин за боядисване на яйцата, като трябва да имате предвид, че тук се боядисва сурово яйце. За целта са ни необходими люспите на кромид лук. Може да ги използвате цели, а може да ги нарежете на тънки лентички. Използвайте стар, непотребен дамски чорапогащник, върху който поставете нарязаните или цели лучени люспи, обвийте яйцето и го стегнете плътно, завържете го с по-дълъг конец, за да може лесно да го потопите в боята за яйца. След като "опаковате" яйцето, варите 10-12 минути и оставяте да изстине добре (без да махате "опаковката" от чорапогащника и лучените люспи). Вече може да го боядисате в желания от Вас цвят, като го потопите в стандартно разтворена боя за яйца за 5-10 минути, изваждате го и оставяте да изсъхне добре. Вече може да махнете чорапогащника. След като е перфектно изсъхнало, по желание обтрийте с памук, потопен в растителна мазнина (олио), за да придобие яйцето блясък и лустро.

6.Фигури от свежи листа и цветя

За този начин на декорация може да използвате това, което ни предоставя настъпилата пролет - различни листа, тревички и цветове от разцъфналите растения. Техниката е подобна на тази с лучените люспи, с тази разлика, че се прилага върху вече сварени яйца. Върху яйцето се поставят по Ваш избор листенца, цветенца и треви, които се фиксират с дамски чорапогащник, стягат се плътно и се завързват с по-дълъг конец, за да може лесно да топите яйцата в съдовете с бои. Престоят на яйцата е между 10 и 15 минути, в зависимост от това в каква степен искате да бъде наситен и плътен цветът. След това яйцата, без да се сваля обвивката от чорапогащника, се оставят да изсъхнат. Махаме чорапогащника внимателно, оставяме още малко да изсъхне напълно и след това по желание обтриваме с памук, потопен в растителна мазнина (олио), за да придобие яйцето блясък.

7.Рисуване с восък върху яйце

Тази техника се прилага по следния начин. Върху добре изстиналите, вече сварени яйца рисуваме с восък (може да използвате тънка свещ) по избор фигури, след което потапяте изрисуваните яйца в желания от Вас цвят боя за яйца (стандартно приготвена според указанията на продукта). Ефектът е, че местата, покрити с восък, не се оцветяват и така изпъкват фигурите, които сме изрисували.

8.Рисувани яйца

Върху добре сварено яйце рисувате с бои или моливи (желателно е боите да са безвредни, ако ще консумирате яйцето). Подобен начин е и рисуването с маслени пастели. Тук може да използвате фантазията си и художествените си умения. Удоволствието е в това, че със собствени усилия създавате своята картина върху великденско яйце.

9.Рисувани яйца с пастели

Върху сварените яйца се рисува с меки пастели. Яйцата задължително трябва да са добре изстинали. С пастели нанасяте желания дизайн. Когато сте готови с рисунката върху яйцето, потопете го в боя за яйца с желания от Вас цвят. Колкото по-дълго време престои яйцето в боя, толкова по-наситени ще станат неговите цветове.

10.Кристали

Използвайте кристалите, които се продават по магазините. Спазвайте указанията за приготвяне и употреба. След като яйцата са сварени, оставете ги във водата с кристали, за да могат те да полепнат добре по черупката. Боядисайте "кристалните" яйца с фантазия и въображение.

11.Кристали с винена киселина

Това е още един начин, с който може да направите кристали върху великденските яйца. При варенето на яйцата добавяте винена киселина (може да я закупите от аптеките). След като извадите яйцата от водата и те изсъхнат, върху тях се образуват кристали. След това може да боядисате яйцата с обичайните бои за яйца, като спазвате технологията за приготвяне на боята и минутите за престой на яйцата. Другата техника, която може да приложите, е оцветяването им с памук и различни нюанси, по Ваш избор. Крайният резултат ще зарадва очите и сърцата Ви.

12. Красиви декорирани яйца със "салфеткова" декупажна техника


Това е един лесен начин да украсите яйцата с или без да бъдат боядисани. Може да декорирате бели яйца и пак ще получите чудесен ефект.
Използват се ефектни елементи от хартиени салфетки. Как да направите красиви яйца със "салфеткова" техника може да видите подробно ТУК.

С удоволствие Ви съобщаваме, че начините за декориране и боядисване на яйца са много повече от 12, затова ще продължим да добавяме красиви идеи за великденски яйца....

13.Великденски яйца, декорирани /боядисани/ с цветен пясък

Представяме Ви лесна за изпълнение, но същевременно ефектна идея за декорация на яйца посредством цветен пясък. Цветния пясък може да намерите в магазинната мрежа в различни ярки разцветки. Как да направите декорацията може да прочетете в детайли ТУК.

14. Красива мозайка от яйчени черупки

Ефектна идея за декориране на боядисани яйца с красива мозайка от черупки на вече боядисани яйца. Тази идея може да Ви влезе в употреба, ако след като сте боядисали яйцата, намерите сред тях такива, чиято черупка има пукнатини.Как да я изпълните може да видите подробно описана ТУК.

15. Декориране на великденски яйца с ориз и ядки


Още една интересна техника за декориране на великденските яйца ще Ви представим сега. Украсете яйцата с всякакви видове семки, боб, леща, ориз и всичко останало, за което се сетите. Може да използвате и дребни макарони в различни форми - звезди, цветя... Как да изпълните тази техника може да видите подробно ТУК.

16. Красиви "дантелени" яйца

 Тази техника също е лесна за изпълнение, а красивите дантелени шарки по великденските яйца ще зарадват и малки, и големи. Как да направите тази декорация може да видите подробно описана ТУК. 

17. Блестящи великденски яйца 
Ако искате тази година великденските Ви яйца буквално да блестят, отделете време, за да се запознаете със следващата идея за декорация, която ще намерите ТУК

18. Блестящи цветя върху великденските яйца (Идея за декорация)


Продължаваме с идеите за декорация на великденски яйца. :) Следващото предложение е лесно за изпълнение, но много ефектно. Има два начина, по които можете да го направите, погледнете ТУК.

19. 3 Идеи за красива пролетна декорация на великденските яйца

Следващите три начина за декорация на яйца са лесни и забавни за изпълнение. Единственото, което ще Ви е нужно са растителни боички в желаните от Вас цветове, четки, няколко клечки за зъби и моливи с гумичка. Вижте как да украсите яйцата ТУК.


20. Красиви великденски яйца с малки цветенца
За да декорирате яйцата по този начин ще се нуждаете от малки хартиени цветчета или такива от плат. Ще ги намерите в големите магазини за шивашки материали.
Всичко, което трябва да направите е да залепите с растително лепило цветчетата върху сухото яйце.  Вижте повече ТУК.
Вижте още:
 
Как да направим сварено яйце във формата на сърчице - Фото урок (Стъпка по стъпка)


20 Тайни за вкусен козунак


22 Идеи за красива украса на дома със свежи цветя

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign