Защо хълцаме, кихаме, прозяваме се и се протягаме?

Кихане, хълцане, прозяване, протягане... Оказва се, че това е много полезно за здравето! Учените уверяват - всички тези условни рефлекси са създадени от природата в помощ на нашия организъм.
Кихането

Когато в носната кухина се натрупат прекалено много микроби, алергени и прах, нервните окончания на носоглътката се раздразват и се получава (научно казано) "спазматично издишане на въздух през ноздрите". С други думи, рязкото, мощно издишане - кихането е това, което избутва микробите, чуждите тела, насъбраната слуз и прахообразни частици във въздуха.
За нормално се приема кихането един или два пъти през деня, но ако посрещате всяко утро с кихане или "влезете в серия" - не можете да престанете да кихате, това вече е повод за тревога. Възможно е организмът Ви да се опитва да Ви каже, че нещо не го устройва. Това може да бъде провокирано от непосредствената Ви близост до алерген, от хроничен ринит или от необходимост лигавицата на носа да се овлажни.
Понякога се случва дори, когато скубете веждите си да кихате. Да, това действително е възможно, тъй като именно в тези участъци се намират нервни окончания, които провокират кихане.
Съществува и друго удивително явление - "светлинен кихателен рефлекс", когато човек започва да киха от ярката слънчева светлина. Учените обясняват това с факта, че ултравиолетовите лъчи на слънчевата светлина раздразват обонятелните рецептори. Между другото, известно е, че 'светлинното' кихане е наследствено.
Но каквато и да е причината за кихането, не забравяйте да прикриете носа и устата си с кърпичка, тъй като, когато кихаме от нашия нос със скорост 160 км/ч излитат повече от сто хиляди бактерии, които могат да бъдат вдишани от хората, намиращи се близо до Вас.
Усещате, че ще кихнете в най-неподходящия момент? Можете да го предотвратите. Енергично потъркайте с пръсти върха на носа или го ощипете. Но не правете това често, тъй като не е особено полезно да се сдържате, когато Ви се киха - тогава всички микроби си остават в организма Ви.

Прозяването

Прозяването е една от най-загадъчните прояви на организма, а причината, поради която то се предизвиква е все още предмет на спор между учените.
Известно е, че бебетата започват да се прозяват още в майчината утроба. На практика почти всички живи създания се прозяват - птиците, жабите, бозайниците, дори рибите. Мислите си, че се прозявате, защото не сте се наспали или, защото Ви е скучно? Изследвания са доказали, че прозявките не са свързани с недостиг на сън или скука. Има ситуации, в които човек се прозява, дори когато изобщо не му се спи. Понякога дори, когато се вълнува или му е задушно. По време на стрес ние се прозяваме 'нарочно'. Мозъкът е претоварен и се... пренагрява. Тогава нервната система незабавно включва защитния механизъм - прозявате се , опитвайки се да охладите мозъка. А може би в помещението има недостиг на кислород или е прекалено топло.
Още по-сложно е да се обясни защо прозявката е заразителна. Една от теориите гласи, че в тези случаи се активира древният рефлекс на подражанието и съпричастността.
Каквато и да е причината за прозяването, всички лекари са на едно мнение - то е полезно! При прозявка дихателните пътища се отварят широко, а мускулите се отпускат, след което, почти моментално настъпва приятно и полезно състояние, наподобяващо полузагуба на съзнанието. Прозявката спомага за облекчаването на стреса, умората, психическото натоварване и стимулира работата на мозъка. Също така, тя благоприятства за работата на слъзните жлези, нормализира артериалното налягане, подобрява настроението, явява се като профилактика срещу инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания.
Така че не се опитвайте да подтискате прозявката, с изключение само в офиса на шефа ;)

Протягането

Едно от най-приятните неща сутрин е моментът, в който сънлиииивооо се протегнем. След сън мускулите ни са схванати и им е нужно време, докато се отпуснат и 'заработят' нормално. Така че протягането е своеобразно пробуждане на нашето тяло. То привежда мускулите в нормално състояние, възстановява кръвообращението, привежда организма в режим на активност. В този момент дори настроението ни се повишава и често усмивка светва на лицето ни - доказано е, че протягането действа на центъра на удоволствие в главния мозък. Подобрява кръвоснабдяването, зрението, вкусовите и тактилни усещания.
Колкото повече остаряваме, толкова по-малко се протягаме. Учените обясняват това с простичкия факт, че рядко ни стига времето сутрин и събуждайки се,  бързаме да станем рязко (изключително вредно!) и да се втурнем към подготовката си за деня. Погледнете бебетата, домашните животни... те се протягат толкова често - този рефлекс е заложен в нас от природата и е изключително важен за общия ни тонус. Не го пренебрегвайте - насладете му се! :)
* Важно - рязкото скачане от леглото може да предизвика световъртеж, главоболие, умора и лошо настроение през целия ден.

Хълцането

Хълцането е сложен процес, зараждащ се в т.нар. "блуждаещ" нерв, който свързва хранопровода, диафрагмата и нервната система. Ако се храним твърде бързо, поглъщаме големи, недобре сдъвкани парчета, преяждаме и стомахът ни се надува - всичко това безпокои  "блуждаещият" нерв, който напрягайки се, раздразва диафрагмата, а тя в опит да се защити, произвежда резки въздушни 'глътки', избутващи храната.
Честото и продължително хълцане понякога е тревожен сигнал. То може да бъде, провокирано от гастрит, чревна непроходимост, предстоящ инфаркт на миокарда, нарастваща вътречерепна хипертензия или повишено налягане на междупрешленните дискове, кисти/тумори в шията, хранопровода или белите дробове.
Когато се изплашим, често се случва да извикаме и рязко въздишаме - "блуждаещият" нерв смущава дихателните органи.
Често хълцането се явява и като следствие от нервни разстройства. В медицината са известни случаи на цяла психична епидемия, когато жителите на Архангелска област (Русия) са хълцали с месеци, заразявайки се един от друг.
Какви ли не начини са измислени за спасение от неприятното състояние... Най-правилното и същевременно най-лесното е обикновеното протягане, дълбокото , равномерно вдишване на въздух, задържането на дъха и няколко неголеми глътки вода. Много хора си мислят, че ако стреснат хълцащия, това ще елиминира рефлекса, но току-що изяснихме, че този метод само може да засили хълцането, не и да го спре ;)

Така че, кихайте, прозявайте се, хълцайте и се протягайте на воля! Медиците предупреждават, че опитите да подтиснем всички условни рефлекси са опасни за здравето! :)

Кихане на забавен кадър - какво се случва?

И едно смешно клипче... отново с кихане :)))

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign