Българските балнеокурорти: Лечебната сила на водата

Изострените болки по тялото през зимата и пролетната умора карат много хода да търсят начин да възстановят жизнените сили на организма си. Една от рецептите е да посетите СПА. Можете да изберете СПА-процедурите в някой хотел, но най-сигурният начин е да се разходите до някои от многобройните български балнеокурорти, в които специалистите ще се погрижат за вашето тяло.
Ние, българите, имаме щастието да се намираме на едно прекрасно място на Балканите, с разнообразен релеф и невероятен климат, който позволява всички сезони да бъдат използвани за туристическия продукт.
Нашият климат се характеризира с хубава, снежна зима, прекрасна, топла пролет, слънчево и топло лято и дълга, топла есен. Това е визитната картичка за климата на нашите балнео-климатични курорти, които се намират в Предбалкана, Подбалкана, Родопите, поречието на Места и Струма (това са местата, където се намират много от минерални извори в страната).

Хисар: съвременност с античен привкус

Хисар е едно от най-чаровните лечебни градчета в България. Останалите още от римско време крепостни стени днес мистично се вписват сред обширните, красиви паркове на града и сякаш пазят лечебните сили на водата. На малка територия са разположени 22 извора с различен химичен състав, затова водата тук е перфектният лечител. Трудно е да се изброят всички болести, които водите на Хисар лекуват: заболявания на бъбреците, храносмилателната система, опорно-двигателния апарат, хепатит, дископатия и т.н. А щом си тръгнете излекувани и релаксирали, ще се изкушавате отново и отново да се завръщате в това райско кътче.

Павел баня: Сърцето на България

Бижуто на Розовата долина е Павел баня, която се намира в самия център на България. Тук въздухът и водата от минералните извори лекуват нервната и опорно-двигателната система. Разказват се легенди за магическо изцеление, но не става дума за лъжелечители, а за специалистите от Специализираните болници за рехабилитация, които с модерни методи изправят на крака хора с най-различни травми и проблеми при заздравяването на костите.

Велинград: Невидимата сила на Свети Спас

За минералните води на Велинград хората вярват, че са лечебни, защото светията на здравето бди над тях. Затова на Спасовден в местността Свети Спас, близо до минералните извори, се събират стотици хора, търсещи изцеление. Повечето българи отдавна познават Велинград и го посещават при ставни, стомашно-чревни и сърдечно-съдови проблеми, като разчитат не само на Свети Спас, но и на многото възможности, предлагани от балнеологията. Процедурите в специализираната болница решават и ендокринни, и кожни проблеми. Въздухът на Велинград е подходящ за хора с дихателни проблеми.

Вършец: Градът на здравето

Няма нужда да пътувате до Аржентина или Индия, за да откриете специфична минерална вода с изключителни лечебни качества. Има я и тук, в малкото курортно градче Вършец, разположено в подножието на връх Тодорини кули. По тези земи са намерени останки от римски балнеологични съоръжения, което доказва, че хората са открили преди векове лечебната сила на местните води. Но нашите прародители могат да завидят на днешните модерни уреди и методи, които се прилагат в болницата за рехабилитация във Вършец - тангентор, електрована, термолечение. Независимо дали отивате там, за да лекувате някакво заболяване - сърдечно, ендокринно или двигателно, Вие ще получите и пълен релакс - ще си тръгнете без физическата и психическа умора, с която сте пристигнали.

Кюстендил: 40 извора в едно

Едни от най-горещите минерални води в страната (74 градуса) ще откриете, ако посетите Кюстендил. Тук те се събират в един резервоар. Някои вярват, че така лечебните свойства на водите стават още по-силни.
И сякаш цялата природа се грижи тук да има великолепни условия за лечение. Казват, че облаците бягат от кюстендилското небе и правят път на слънцето. Още траките са харесали това място и са изградили селище край изворите, а римляните го превърнали в балнеологичен курорт. С водата, калолечението и балнеопроцедурите тук ще се почувствате преродени.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign