3 билки за здрава коса

За почистване, подхранване, обезмазняване и стимулиране на растежа на косата се използват някои билки, богати на биологично активни вещества с афинитет към косите. Те отстраняват козметиччните дефекти и заздравяват косъма.

Бял равнец


Стимулира растежа на косата. Използват се цветът със стръкове.те, изсушени и наситнени. Косата се подготвя предварително: мазната коса се натрива с разбит яйчен белтък на пяна и се оставя да изсъхне, а сухата коса се намазва с олио или зехтин(за предпочитане) един час преди измиване. След изсъхване люспите на яйцето се изчистват с оронване и косата се измива без миещо вещество. След това в нея се втрива отвара от изсушената билка (една супена лъжица от нея се вари 5 минути в 300 мл вода, охлажда се и се прецежда). При пърхот към отварата се добавя 1 кафена чашка оцет.

Бяла бреза


Козметично действие имат листата за усилване растежа и очистване от пърхота. Подготовката на косата е както при процедурата с бял равнец. Тук се използва сок от свежи листа или запарка - с 300 мл кипяща вода се заливат 20-30 грама нарязани сухи листа, киснат 2 часа и се прецеждат. Косата се измива с течността и се оставя да изсъхне. Или втриване на сок от свежи листа в кожата. Процедурите се правят веднъж дневно в продължение на 10 дни - започва се с едната, след почивка от 10-20 дни се продължава с другата, ако не е имало ефект.

Коприва

Тя е изпитано средство за растеж на косата и срещу пърхот. Приготвя се отвара: 100 г пресни листа или 50 г сушени корени се варят 10 минути в 400 мл вода. За подсилване се прибавят 3-4 изсушени листа от бръшлян или малко стръкче чемшир. След прецеждане на течността се изплаква измитата преди и изсушена коса или вечер се втрива с мокър тампон в корените и се оставя да изсъхне. Повтаря се 10 дни, без косата да се третира с измиващи средства(шампоани). Против пърхот се приготвя отвара от равни количества оцет и вода (по 400-500 мл) и 100 гр свежи листа с варене 10 минути. След охлаждане се прецежда и с нея се изплаква косата.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign