Как да накараме детето да яде всичко?

Да научим детето си да се храни правилно на 4-5 годишна възраст е трудно, но е същевременно особено важно, защото веднъж придобити, хранителните навици остават за цял живот.

Ако малчуганът сам избира менюто си, в него рядко ще присъства нещо различно от сладолед, пица или пържени картофи. Но как да го накарате да промени вкуса си, при положение, че децата не обичат наложените промени?

7 основни неща, с които трябва да се съобразявате

  • Мъникът има малък стомах и голямото количество храна в чинията го обезкуражава. За да поддържате любопитството му, сервирайте му само една лъжица: той ще поиска допълнително, ако му хареса ястието.
  • Детето Ви има правото да не е гладно или да не харесва определена храна.
  • Не е необходимо да забранявате определени храни. Просто контролирайте покупките си. Детето ще яде блюдата, които са на масата и ще хрупа онова, което е в шкафовете. Ако купувате само здравословни продукти, малчуганът няма да има избор. Няколко години на тази "диета" и вкусът му ще се пормира по желания от Вас начин.
  • Вие като родители давате пример на децата си за техния начин нахранене посредством Вашите хранителни навици.
  • Имайте предвид, че в повечето случаи новите "сладки" предложения се приемат по-лесно от малчуганите.
  • Има по-голям шанс да убедите детето си да опита нещо ново, ако масата е грижливо подредена и ястието е поднесено в красиви съдове. Не забравяйте, че човек "яде" първо с очите си...
  • Децата всъщност обичат разнообразието, но...само ако самите те са го избрали. Затова не се учудвайте, ако видите 4-годишното си дете да се гощава с маслини или синьо сирене, а да отказва да опита това, което Вие му предлагате.

Ако пазарувате заедно...

Когато сте в магазина, обърнете му уж между другото внимание на новите неща по рафтовете: "Виж това сирене. Изглежда добре! Дали да не го опитаме?" или "Погледни тази риба. Никога не съм яла такава. Дали да не вземем от нея?" На пазара избирайте плодове и зеленчуци, типични за сезона, вместо класическите ябълки или банани: "Това са първите череши за тази пролет! Нека ги пробваме!". Когато децата се чувстват съпричастни във вземането на решенията при покупките, интересът им към храната, която им предлагате, ще нарастне.

Ако детето е на масата с възрастните...

Възползвайте се от факта, че децата обичат да подржават на големите. Когато малчуганът Ви е на една маса с Вас и Ваши приятели и всички похапвате екзотични ястия, съществува голяма вероятност да го убедите да се осмели да ги опита - за да не остане по-назад от възрастните. Ако отидете на ресторант с него, поръчайте ястия, които се различават от любимия му хамбургер и от които ще си вземе цялото семейство. Вашият ентусиазъм и примерът Ви са заразителни...

Не пресилвайте нещата


Ако не успеете с някоя хитрина да убедите детето да опита нещо ново, не правете драма. В крайна сметка на тази възраст още нищо не е загубено. Понякога любопитството и желанието за разнообразие в начина на хранене се проявяват през пубертета!!!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign