Дървените кухненски дъски за рязане са по-безопасни от пластмасовите

Навярно неведнъж сте чували, че кухненските дървени дъски за рязане са вредни за здравето. Много специалисти по хигиена дори призовават да ги изхвърлите и да ги замените с пластмасови. Единственият им довод е, че с времето в дървото се появяват цепнатини, в които се размножават бактерии. Ето, че и този мит е развенчан!
Това стана благодарение на американски учени-микробиолози от Университета в Усконсин. Те провели поредица експерименти, при които преднамерено "заразявали" дървени(и то от различни видове дървесина) и пластмасови дъски за хранене с бактерии, които най-често се срещат в суровото месо, птиците, морските дарове, плодовете и зеленчуците, млечните продукти(като салмонела, листерия и др.)
За общо учудване 99,9% от бактериите върху дървените дъски умирали в рамките на първите 3 минути, докато в същото време върху пластмасата броят им оставал непроменен. Оставени през нощта на стайна температура, до сутринта бактериите практически изчезвали от дървените дъски, докато върху пластмасовите количеството им се увеличавало!
Въпреки това същите американски учени съветват да се спазват елементарните правила на хигиена при ползването на дървените дъски: да се измиват обилно под гореща вода с четка и препарат за миене на съдове, да се подсушават добре с хартиена салфетка, както и да се ползват отделни дъски за рязане на месо, хляб, плодове и зеленчуци.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign