Градина на покрива: модерна и практична

Градският живот е динамичен и стремителен - движим се сред коли, задръствания, стъкло и бетон...Поемаме си въздух и не можем да си спомним кога за последен път той беше чист и ухаеше на градина ...
И ако ние не можем да отидем при природата, защо тя да не дойде при нас? Решението е намерено и се прилага навсякъде по света - градина на покрива.


Предимствата на „градината на покрива" от строителна гледна точка
Акцентът върху подобряване качеството на живот в градска среда прави тази тема по-актуална от всякога. В много страни по света затревените покриви са съществена част от архитектурата, докато в нашата страна покривното озеленяване все още няма необходимата популярност. Ефектът, който може да бъде постигнат чрез озеленения покрив, е многостранен. От една страна, покривните градини имат чисто декоративно значение, с което обогатяват архитектурния облик на сградите през отделните сезони от годината. От друга - те подобряват санитарно-хигиенните условия на средата, като значително може да намалят запрашеността и концентрацията на вредни газове във въздуха, йонизират го и увеличават съдържанието на кислород в него. От екологична гледна точка покривните градини водят до значително подобряване на микроклимата в градовете. Друго предимство на покривните градини е абсорбирането и оползотворяването на дъждовната вода. Озелененият покрив задържа до 70% от дъждовната вода, вследствие на което се повишава изпарението от листната маса, което пък води до повишаване влажността и намаляване на температурата на въздуха. От техническа гледна точка покривната градина повишава топлоизолацията на сградата, защитава покрива от ултравиолетовите лъчи.


Модерно или практично е изграждането на такъв вид градина?
В България покривните градини са мода и лукс. В последните години архитекти и ландшафтни архитекти вървят в посока оборване на това мнение. Все повече покривното озеленяване навлиза във визията на градовете и домовете ни, макар и бавно, но нима не беше така и с озеленяването?  То също беше считано за привилегия, а сега на него се гледа като на необходима естетика, неделима част от ежедневието, както в офиса, така и в дома. Не е далеч времето, когато покривната градина ще бъде модно място за партита или неделна спирка за цялото семейство... особено когато градът се окаже тесен за нашите забавления.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign