Кога изпотяването се превръща в болест

Хиперхидрозата е нарушение, изразяващо се в прекалено изпотяване. Обикновено започва през пубертета и продължава през целия живот. Засяга дланите, стъпалата и подмишниците. Почти винаги е съпроводено с неприятна миризма, може да предизвика гъбични и бактериални инфекции. Различни са състоянията и ситуациите, които могат да отключат хиперхидрозата: стресова ситуация, пикантна храна, алкохол, наличие на заболяване (туберкулоза, малария, лимфоми, диабет), менопауза, употреба на някои медикаменти. Лекарите смятат, че хиперхидрозата може би е свързана с някакъв срив в комуникацията между мозъка и механизмите, регулиращи потенето. Най-вероятната причина се крие в ендокринната система, която регулира химическите вещества, произвеждани от мозъка. Те контролират степента на безпокойство и тревожност, апетита и настроението.
Определено може да се каже, че хиперхидрозата е и генетично обусловена, той като около 40% от страдащите споменават заз наличието й във фамилната история.
Повечето популярни средства срещу изпотяване не са достатъчно силни за ефективното му контролиране. Най-ефикасното средство, което лекарите предписват е 20% разтвор на алуминиев хлорид хексахидрат, който се прилага вечерно време, един път седмично. Такива препарати са Одерокс Фут за крака и Одерокс Део за длани и подмишници, които се продават в готов вид в аптеките. Прилагат се една или две поредни вечери и спират изпотяването.

Няколко полезни съвети:


  • Носете дрехи от естествени материи, широки, удобни и лесно проветриви, а не стегнати и затворени.
  • Използвайте антиперспиранти, съдържащи алуминиев хлорид, което ще ви гарантира поне 10-дневен контрол над изпотяването.
  • При по-сериозна форма на хиперхидроза не се


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign