Как да направим идеалния омлет?

Повечето хора смятат това ястие за лесно, но истината е, че то става само при определени условия. И ако не ги спазим, просто ще получим бъркани яйца или нещо подобно.

Какъв тиган ни е необходим?

Хубавият омлет се получава само в масивен тиган с плътно дъно. Докато се загрява на котлона, цялата му вътрешна повърхност трябва да се намаже с масло. След като се сгорещи, се поставя още 1/2 с.л. масло и когато то се разтопи и започне да цвърчи, се излива яйчената смес.

Какво съдържа яйчената смес?

За 1 порция се слагат 2 яйца. Те се разбиват с вилица в дълбок съд. Добавят се 1 с.л. прясно мляко, 1/2 ч.л. брашно и щипка сол. Може да се прибави и 1 с.л. сметана за плътност.

Как се пържи?

Щом сместа се изсипе в горещия тиган, той веднага се наклонява с равномерно кръгово движение, така че тя да се разпредели правилно в него. След няколко секунди започва да се сгъстява, но трябва да се проверява дали омлетън не е залепнал за дъното. Това се прави с леко разтръскване на тигана. Ако е залепнал, с помощта на нож или плоска лопатка трябва да се острани нежеланият контакт.
Когато повърхността се сгъсти достатъчно, а отдолу се зачерви (това се проверява с края на ножа или лопатката), Вашият омлет е готов. Висшият пилотаж при омлета изисква да се премести в гореща фурна за 1-2 минути. Тогава той бухва и придобива онзи приятен вид, в който ни го сервират в някои ресторанти. Това е истинският френски омлет.

Какво да добавим към омлета?


Изборът е голям - шунка, бекон,гъби, грах, настърган кашкавал или натрошено сирене, консервирани продукти...Пълнежът (никога студен!) се разпределя равномерно по повърхността на едната половинка на омлета и се покрива с другата част. Поднася се веднага. Във варианта с фурната, пълнежът се поставя върху омлета преди преместването му от тигана.

А ето и нашите предложения за омлети:

Италиански омлет

Испански омлет със спанак

Надяваме се, че ще Ви харесат:)


Добър апетит!

 

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign