Какво означава поведението на домашните любимци

Котките и кучетата често правят неща, които изглеждат напълно безсмислени в очите на хората. Всъщност те си имат своето логично обяснение и то се превръща в ключ за разгадаване на странното поведение на питомците ни.

След като се изпишка, кучето рови с лапа земята

Проява на учтивост. Когато четириногият Ви приятел уринира, това не е израз само на елементарна физиологична необходимост. По този начин мъжкарят маркира територията си и оставя своеобразна 'визитна' картичка, адресирана към събратята му. Тя ще бъде разчетена от всички останали кучета, които минат оттам.

Кучето се върти в кръг и се опитва да захапе опашката си

Сигнал за тревога. Подобно поведение е характерно за малкото кученце, наскоро отделено от братята и сестрите си. Лишено от тяхната компания, то тича след опашката си, останала единственият му другар за игра. Навикът изчезва от само себе си, но ако животинчето не го преодолее и в зрялата си възраст, значи се чувства зле със стопаните си, които не му обръщат достатъчно внимание.


То заравя кокалите


Предвидливост. Любимецът Ви продължава да прави това, което е правел неговият прародител - вълкът. Вълците заравят остатъците от плячката си, за да ги запазят от останалите животни и да си осигурят хранителни запаси.


Кучето се върти около себе си преди да си легне

Предпазливост. И това е наследено от дивите му прадеди: преди да заспи, любимецът Ви иска да се увери, че не го дебне опасност откъм гърба. Освен всичко друго, тъпчейки земята, където се кани да легне, той унищожава възможните неканени гости - змии или насекоми.

Котката тича като бясна из стаите, преди да се тръшне на земята, останала без дъх от умора

Търси плячка. Лишена от възможността да лудува на воля между четири стени, писаната имитира любимата си дейност: лова. Тя си въобразява, че преследва някаква плячка и я гони, като не жали сили. Когато реши, че я 'уловила' - спира.


Котката 'меси' коленете на стопанина си

Блаженство. Като кърмаче, тя е 'месила' корема на майка си, масажирайки млечните й жлези. Вследствие на това от тях се отделя повече мляко, което бебето изгълтва лакомо. Вече отраснала, котката показва на стопанина си, че с него се чувства почти толкова добре, колкото някога с майка си.

Мъркащата красавица търка главата си във Вас

Задоволство. Това е знак за приятелство. Върху муцунката и ушите на котката има жлези, които отделят феромони - хормоните на блаженството. Търкайки се в господаря си, тя споделя своята миризма с него, като изпитва голямо удоволствие.

Котката яде често, но в малки количества

Навик. Тя се приближава до паничката си поне веднъж на два часа. Предпочита да яде нощем като своите прадеди - дивите котки, ловували само, когато залезе слънцето. Количеството, което поглъща котката всеки път, отговаря на теглото на една мишка.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign