Как да управляваме КОНФЛИКТА?

Имате разправия с колега? Успокойте топката и извлечете от конфликта положителен опит....
Как да стане това?


Говорете като "мъж с мъж"

Избягвайте увъртанията. Не търсете посредници. Опитайте се да владеете емоциите си. Откажете се от лошия език, агресията и пасивността. Не употребявайте крайни оценки.

Запазете хладен разум


Не чакайте ситуацията да стане съвсем отровна, за да пробиете абсеца. Не се надявайте да разрешите всички проблеми едновременно. Преосмислете елементите на конфликта, какви са проблемите от субективен характер, които го провокират и какви са обективните причини, които го създават. Подредете по важност претенциите си, за да определите коя най-напред трябва да бъде задоволена.

Бъдете психолог

Анализирайте състоянието и начина на действие на Вашия опонент. Адаптирайте се към неговото поведение (тона на гласа, жестовете му). Така Вие ще сте нещо като огледало, което ще му действа успокоително. Така бариерите между Вас малко по малко ще паднат и взаимното разбирателство ще се подобри.

Признайте своите грешки


Обвиняват ви във фал, който наистина сте допуснали? Не затъвайте в опровержения на очевидното, предложете конкретни решения как да бъде наваксано пропуснатото. Вие нямате вина за това? Тогава решително го откажете от идеята да търси виновник. По-добре му предложете заедно да намерите решение в създалата се ситуация.

Изпреварвайте


Бъдете готов със силни предложения. Х или У по-лесно ще приемат, че не  сте съгласни с тях, ако сте готови да им предложите изход от кризисното положение.
comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign