Бялата красота на Монблан

Величествени бели склонове, остри върхове, които сякаш се докосват до облаците, ледове, които стоят непокътнати от милиони години - масивът Монблан е изпитание за алпинистите и мечта за скиорите.

Образувани преди около 40 милиона години, Алпите са уникален планински масив. Той се простира на 1200 км дължина, а в най-широката си част е 200 км. Преминава през Франция, Швейцария, Италия, Словения, Германия и Австрия. Най-високата част на планината е масивът Монблан с едноименния най-висок връх.
Дълго време се смятало, че Монблан е най-високият в цяла Европа. Всъщност е вторият след Елбрус в Кавказ.
Последните научни изследвания обаче показват, че височината на Монблан намалява. Според най-новите измервания, в които са взели участие 20 учени специалисти по геодезия, геология, метеорология и глациология, тя е 4810,45 метра, докато само преди две години е била с 45 см повече. Учените са притеснени, защото това показва, че ледената покривка на върха се топи заради климатичните промени.
Масивът са намира на границата между Италия и Франция и дълги години преминаването от едната в другата страна в този район е било изключително трудно. През 1959г. е решено да се прокопае тунел в планината, който да свързва двете страни. Той е дълъг 11 километра и 600 метра и също е атракция, защото минава под самия връх.
Буквално името на масива означава "белият връх", но освен това го наричат и родното място на алпинизма. На него обаче мнозина са намерили смъртта си. За всички тях е издигнат възпоменателен кръст на върха. Първите, които успяват да го покорят, са Мишел-Габриел Пакар и Жак Балма перз 1786г.
За да се изкачи на върха, човек се нуждае от специална подготовка и екипировка. А за по-нетренираните туристи местността предлага още много възможности за приключения.
В подножието на Монблан се намира известният курорт Шамони. Именно там през 1924г. се провеждат първите зимни олимпийски игри.
Градчето е сгушено на 1035 метра надморска височина и разполага с писти с обща дължина от 170 км. В него няма високи и лъскави хотели, а малки и уютни. Повечето от тях приличат на обикновени планински къщички, но разполагат с всякакви екстри. В курорта има множество спа центрове, закрити тенис кортове, басейни. През зимата Шамони е идеалното място за каране на ски и сноуборд, пускане с шейни, ледено катерене и парапланеризъм. А през лятото привлича любителите на екстремното планинско колоездене.

Самият Чарлз Дикенс не пести похвалите си за местността: "Монблан и Долината на Шамони, Мер де Глас и всички онези чудеса на това удивително място надхвърлят дори най-смелите очаквания. Не мога да си представя нещо друго в природата, което да е толкова величествено и ненадминато. Ако трябва сега да пиша за него, доста бих го превъзнасял - такива невероятни впечатления и чувства бушуват в мене.."
Алпите са свързани с множество необикновени истории. Една от най-впечатляващите е тази за Ледения човек. През септември 1991г. германски туристи случайно попадат на замръзнало тяло на човек. Смята се, че това е труп на някой загинал алпинист. Но след първоначалния оглед от полицията, тялото е изпратено за по-задълбочени изследвания и резултатите изненадват всички. Учените достигат до извода, че това са останки на човек от бронзовата епоха на възраст над 5000 години. Според археолозите мъжът е бил около 45-годишен, с ръст над 1,60 м и е тежал малко над 50 кг, когато е загинал. Облеченият в кожи воин, въоръжен с примитивен лък, стрели и брадва, е наречен Йоци. Първоначално учените смятат, че мъжът е умрял от измръзване, но по-късно откриват връх от стрела в реброто му и започват да създават различни теории за убийство.
Мумията е подложена на множество изследвания - специални рентгени, ДНК анализ и какво ли не. Съвременната техника ни дава възможност да разберем къде е живял Йоци, с какво се е хранил, с какво е бил облечен, имал ли е заболявания и от какво е умрял. Но все още остават множество неразгадани тайни. Най-голямата мистерия е свързана с проклятието, което явно тегне около него.
Смята се, че както и египетските мумии, Йоци носи смърт на всеки, който е нарушил покоя му. Първоначално на това се гледа с насмешка, но само 14 години след откритията загиват петима души, свързани по един или друг начин с него. Човекът, който организира изваждането и преместването на мумията, д-р Райнер Хен, загива при автомобилна катастрофа. При нещастен случай в планината загива единият от немските туристи, открили мумията. Журналистът Райнер Хьолц, снимал документален филм за Ледения човек, умира от мозъчен тумор. Алпийският водач Курт Фриц, ръководил транспортирането на мумията, намира смъртта си, затрупан от лавина. Конрад Шпиндлер, ръководителят на научния екип изследователи почива от множествена склероза.

Въпреки всички тези нещастни случаи, интересът към мумията не намалява и тя дори е изложена за посетители. Съхранява се в хладилна зала в специално построен музей в италианския град Болцано и любопитните, дошли да я видят, съвсем не са малко.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign