С природни средства срещу насекомите и паразитите

Някои буболечки са полезни, но само докато не обсебят дома ни. Тогава е по-добре да намерим сигурен начин, който да ги прогони надалеч.

Как да го постигнем е въпрос, който често си задаваме. И изпробваме какви ли не средства, обикновено химически. Според изследвания обаче, някои от препаратите срещу тази напаст са опасни за здравето ни. Какво е решението тогава? Защо не и достъпни, лесни средства от природата!

Мухите

Ще ги отблъснем със средиземноморско ухание...


Ако сложим в стаята купичка с лавандулова вода или запалим ароматна свещ със същтото ухание, неприятните насекоми ще избягат. Друг аромат, който ще ни помогне, е миризмата на дафинов лист. Можем да поставим малки саксии с него на прозореца или да свием няколко листа в букет, който да окачим в някой ъгъл на помещението

Бълхите

Ще ги надхитрим с отвара от розмарин...


Домашните кучета и котки са приемници на тези неприятни паразити. Така бълхите се настаняват не само в жилището ни, но понякога и в леглата. Паразитите обаче мразят някои растения като например живовлек. Връзка от него до местата, където сме забелязали бълхи, ще ги прогоним много лесно.
Те не обичат и розмарина. Ако направим билкова отвара от него, ще се избавим от хапещите паразити. За целта слагаме да кипнат във вода 2-3 стръка розмарин за около 10 минути. Сваляме от огъня, изчакваме да изстине и я пресипваме в шише с пулверизатор. С него напръскваме тапицираните мебели, възглавниците, дюшеците и дори домашните си любимци.

Мравките

Ще им препречим пътя с мента...


Те "изникват" на едни и същи места и следват предишните си пътеки. Достатъчно е да проследим изхода на стария имз път и до него да поставим засадени билки като мента или риган. Можем да изберем също лавандула или теменужка. Ако още не са се появили, ще помогне лимон около обичайните им места. Ако все пак се озоват в къщи, ще се справим с мравките, като им "поднесем" купичка със смес от пчелен мед и борна киселина. Те  ще се насочат към нея и така ще ги съберем.

Молците

Ще ги прогоним с портокал...


Тези насекоми обожават тъканите в гардеробите и ги прояжда. За да предодвратим неприятното надупчване на нашите дрехи и завивки, можем да поставим портокал, в който сме заболи зърна карамфил. Ефикасни са и дафиновите листа, както и клонки от обикновен лопен.

Комарите

Ще ги изгоним с етерични масла....


Здравецът и мушкатото, които поставяме по прозорците, са естествени бариери срещу досадните жилещи насекоми. Те не понасят миризмата на двете растения.
Ако живеем на място, в което има цяло нашествие от неприятните твари, няма нищо по-ефикасно от лимонената трева. Достатъчно е да впръскаме есенция от нея върху матрака на леглото или чорапите си. Така ще отблъснем женските комари, които смучат кръв, за да осигуряват хранителни вещества за яйцата си. Единственото, за което трябва да внимаваме е да не сложим есенцията директно върху кожата си, тъй като може да получим алергична реакция.
Миризмата на лимонената трева е специфична. Може да я заместим и с други етерични масла: лавандула, мента, дори евкалипт.

Осите и пчелите

Да им поставим сладка клопка...


Те имат нещо общо с молците: не обичат нафталина и няма да пристъпят в дома ни, ако на прозорците поставим зрънца от него.
Какво да направим обаче, ако имаме градина? За да обядваме, без насекомите да ни безпокоят, е достатъчно да сложим на 10 м от нас купичка с подсладена вода. Осите и пчелите ще попаднат в клопка и няма да ни пречат.

...И две идеи от аптеката...

Хлебарките

Чудесно средство да се справим с тях е смес от равни части боракс и захар. След като опитат от тази фармацевтична "вкусотия", те няма да оцелеят.

Паяците

Срещу домашните тъкачи на мрежи ще ни помогне калиев сулфат от аптеката. Достатъчно е с четка да намажем по ръбовете касите на вратите и перваците на прозорците със смес от 1 част калиев сулфат и 2 части топла вода. Паяците няма да посмеят да влязат повече в къщи.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign