Невродермит: сърбящата кожа


Жените стават по-често негова жертва. Стресът и безпокойството могат да изострят симптомите му, а спокойствието и природосъобразният начин на живот да успокоят и дори да излекуват невродермита.

Как се развива?


Това е екземна болест, при която се появяват сърбящи петна по кожата, често плътни, твърди и грапави. Известна е също като хроничен лишей или сърбящ дерматит. Екземите предизвикват чесане, а това може да причини по-голям сърбеж, "компенсиран" с още повече чесане, често превръщащо се в навик. Прекъсването на този "порочен" кръг изисква много усилия. Но ако това не стане, непрестанното чесане може да доведе до кожна бактериална инфекция, постоянни белези или промяна в цвета на кожата. Невродермитът може впоследствие да се развие в бронхиална астма, ринити, хрема, запек, мигрена и др.

Кои са признаците?
 • сърбяща кожа върху едно-единствено ограничено пространство.
 • удебелена или покрита с люспички кожа.
 • релефен (грапав) участък, който е зачервен или по-тъмен от останалата кожа.
Понякога невродермитът започва с едно-единствено сърбящо петно върху шията, китката, долната част на ръката, бедрото или глезена.
Сърбежите може да се усещат повече при гледане на телевизия или спане, и не толкова при активни занимания.

Какви са възможните причини?


Точната причина за невродермита не е известна. Открита е връзка между него и някои смущения в дихателната, храносмилателната и нервната система. В някои случаи невродермитът е свързан със суха кожа, екзема или псориазис. Също така, ако в рода има хора с екзема или псориазис, вероятността да се развие невродермит е по-голяма.

Кога да се търси лекарски съвет?


При:
 • чест сърбеж на един и същ участък от кожата.
 • психичен дискомфорт, безсъние и разсейване при изпълнението на дневните задължения.
 • болки по кожата.
 • вероятност разчесваните области да са инфектирани, защото причиняват болка или сързят с жълтеникава, гъста течност.

Как се открива болестта?


Диагнозата обичайно се определя на основа на развитието на кожния проблем. Но лекарят може да препоръча тест, за да види дали действително заболяването е невродермит.
 • алергичен тест. Той проверява дали причината за сърбежа не е алергична. Малки количества от алергени се поставят в контакт с кожата в продължение на два дни и лекарят проверява каква е реакцията. Ако има алергия към определено вещество, в изследваната област се получава подутина или друга реакция.
 • биопсия(вземане на токанна проба). Лекарят отрязва малък участък от увредената кожа на дълбочина около 6 мм, за да я изследва.

Има ли лечение състоянието?

На първо място трябва да се спре чесането, което е трудно. Ако то бъде прекратено, кожата може да се върне към нормалното си състояние, но за това ще са нужни месеци. Лекарят ще препоръча едно или повече от следните лечения:
 • Лекарства. Приемането на кортикостероиди и антихистамини намалява възпалението и облекчава силния сърбеж. Някои хора може да се нуждаят и от антидепресанти или други лекарства срещу техните безпокойства и страхове. Ако на мястото на обрива има бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотик под формата на лосион или таблетки.
 • Влажна обработка. Върху засегнатата кожа се нанася лечебен крем и се покрива с памучна материя, пропита с вода или разтвор. Влагата помага кожата да абсорбира крема. Може да се използва пластир с лекарство, който се сменя на всеки 24 часа.
 • Самонаблюдение и психоанализа. Те помагат за контролирането на стреса и могат да засилят или отслабят сърбежите и чесането.

Възможна ли е профилактика в къщи?

 • крем или лосион срещу сърбеж
Хидрокортизоновият крем например може временно да отслаби сърбежа.
 • хладни и влажни компреси
Облекчават сърбежа. Превръзките също така помагат да се защити кожата и да се предотврати разчесването. Това е особено важно, когато се чешете по време на сън.
използване на сапун без оцветители и парфюми
Уверете се, че го изплаквате напълно от себе си. След къпането или миенето нанасяйте хидратантен крем, за да защитите кожата си.
 • редовно къпане
Отразява се добре. Най-подходящо е вместо сапун да се употребява хума. Полезни са ваните с отвара от орехова шума или борови клонки.
 • носене на гладки памучни дрехи
Това помага да избегнете допълнителното дразнене на кожата. Дрехите и бельото не бива да се перат със синтетични перилни препарати.
 • преодоляване на стреса
Страхът и безпокойството могат да засилят сърбежа. Затова е важен семейният микроклимат: болните трябва да срещат разбиране и топлина в къщи.
 • природосъобразно хранене
Нужно е да се избягват консервираните и замразените храни, месните произведения и прясното краве мляко. Най-добрата храна са картофите, киселото мляко, пресните плодове и зеленчуци, бадемите, препеченият пълнозърнест хляб, медът. Особено добре се отразяват соковете от моркови, ябълки, червено цвекло и краставици.
 • излети високо в планината и лечение на мореПрочетено за Вас от: сп.Журнал за жената

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign