За любителите на сладкото

Прието е да се смята, че жените много повече от мъжете си падат по сладкото. Ужасно заблуждение - всички сме равни пред изкушението, особено ако то е толкова вкусно като шоколада, тортата с няколко слоя пухкав крем, топящата се в устата баклава, сладоледа и т.н. Между другото с пристрастеността към сладкото са свързани много неистини и предубеждения, развенчаването на които ще ни е от полза.

Ядем ли много сладко, можем да се разболеем от диабет

В действителност: измислица, но не съвсем.

Така нареченият диабет от първи вид, появяващ се в крехка възраст, се дължи на лоша наследственост. Ако генетичното предразположение към него е налице, достатъчна е каква да е, дори съвсем банална причина - настинка или скандал с родителите, за да бъде пуснат на свобода злият дух, затворен в хромозомите.
Тук количеството изядени сладкиши няма никакво значение за разлика от диабета от втори вид. Той е следствие от нездравословния начин на живот, част от който е преяждането с всичко, в това число и със сладко. Все пак пряката зависимост между заболяването и индивидуалните вкусови предпочитания все още не е доказана напълно - някои хора се тъпчат с бонбони, без да знаят какво означава диабет, други никога не хапват и страдат от него.

Жените, за разлика от мъжете, предпочитат сладкото по генетични причини

В действителност: пълна глупост.

Малките момчета се нахвърлят върху сладкишите с не по-малка страст от връстничките си. Когато поотраснат обаче, им се казва, че това не е хвана за мъже и те започват да се ограничават. Нищо ненормално, стига в зрелите си години адамовците да не потърсят утеха в  алкохола, прекалявайки с него. Както наскоро изясниха британски учени, и спиртните напитки, и бързите захари от шоколада и бонбоните стимулират един и същ център на удоволствието, разположен в главния мозък.

Зъбите се развалят от сладкото

В действителност: така е, развалят се!

Като доказателство може да се приведе следният факт - при отказ от сладки и рафинирани храни опасността  от поява на кариеси намалява с 90%. Ето защо. Захарта, неизменна съставна част на всички десерти, се явява благоприятна хранителна среда за купища микроорганизми, които отделят киселини право в устата ни. А както е известно, в киселинна среда калцият се 'отмива', зъбният камък се разрушава. Оттук до кариеса има само една крачка.

Можем да ядем колкото си искаме мед - той е полезен

В действителност: не!

Медът също повишава нивото на захарта в кръвта ни, подтиква организма да отделя инсулин и съдържа огромно количество калории. А и да не забравяме, че е силен алерген. Жалко, но факт!

Шоколадът ни спасява от депресия

В действителност: силно казано

Истината е, че като си хапнем шоколад, настроението ни леко се подобрява, тъй като той активизира "производството" на антидепресанти в организма и ни кара да изпитваме известно удоволствие от битието. Имайте предвид обаче, че погълнатата в печална самота кутия шоколадови бонбони надали ще излекува душевните Ви рани. Напротив! Много скоро еуфорията ще бъде последвана от мъчително чувство на вина заради вредата, която сте нанесли на фигурата си, Вие ще започнете да се самобичувате заради проявената слабост, а това само ще задълбочи депресивното Ви състояние.

Сладкото ни влече силно, когато сме отчаяни от живота

В действителност: разбира се, че е така!

Сладките изкушения са едни от най-простите и достъпни източници на удоволствие. Също като алкохола, но това не означава, че са по-доброто и по-безобидно решение от него. Чувството на вътрешна удовлетвореност, възникващо, след като хапнем нещо сладко, трае само 10-20 минути, не повече ( точно по тази причина никога не можем да се задоволим само с един бонбон, а искаме още и още...). След като изтекат минутите, отредени за задоволство, в организма започват биохимични процеси, предизвикващи потиснатост и мрачно настроение. И какво излиза? Оказва се, че сладкото само по себе си може да причини депресия. Това, ако е лечение...

Мозъкът ни работи по-добре, ако го храним с нещо сладко

В действителност: точно така

Понеже мозъчните клетки се хранят само с гликоза, те моментално реагират на нейното съдържание в кръвта. Ето защо парченце шоколад, вафла, няколко глътки сок по време на изпит или важно съвещание могат да се окажат решаващи за бъдещето Ви. Не си мислете обаче, че колкото повече сладки неща ядете, толкова по-умни ще станете. Уви, май е точно обратното.

Не бива да ядем шоколад с побеляла повърхност

В действителност: зависи от срока на годност.

Най-често бялото покритие представлява захар, изкристализирала на повърхността на шоколада в резултат от неправилното му съхраняване (в хладилник). Това не се отразява на качеството, така че яжте смело и без да се притеснявате, стига върху опаковката да е отбелязан срок на годност, достатъчно отдалечен във времето.

Шоколадът причинява констипация

В действителност: зависи

Ако не консумирате нищо друго освен шоколад, запекът няма да Ви се размине. Ако обаче се храните правилно и приемате достатъчно количество фибри, причини за опасения просто не съществуват.

От шоколада излизат пъпки

В действителност: дерматолозите отдавна отхвърлиха тази заблуда

За да докажат или опровергаят остарялото схващане на нашите родители, в продължение на няколко седмици американски лекари 'хранили' 1000 ученици с огромни количества шоколад. Наблюденията показали, че след експеримента нито един от тях нямал повече пъпки, отколкото в началото му.

Изкуствените подсладители не са така вредни, както захарта

В действителност: зависи за какво.

Ако сме загрижени за талията си, така е - подсладителите не съдържат почти никакви калории. Ако обаче става въпрос за здравето ни, въпросът все още е спорен. Има данни, че заместителите на коварната захар снижават чувствително защитните сили на организма.

За да отслабнем, трябва да се откажем от сладкото

В действителност: напълно вярно

Диетолозите твърдят, че ако изключим сладкото от менюто си и не променяме нищо друго в него, ние непременно ще отслабнем,comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign