Левичарите изпитват по-силен страх

Левичарите са по-склонни да се страхуват, установиха учените. Това откритие може да послужи за основа на нов поглед към проблема за пост-травматичния стрес.
Психолози от университета Queen Margaret в Единбург установиха, че левичарите и десничарите се различават в много отношения, включително и по чувствата на страх, които изпитват. Група доброволци били разделени на групи - в едната хората, които ползват основно лявата си ръка, а другата - тези, които ползват дясната си ръка. След това на участниците бил показан 8-минутен клип от култовия трилър "Мълчанието на агнетата".

След това всеки от доброволците бил помолен да опише усещанията си. Левичарите дали по-детайлни описания, изпълнени с подчертано чувство за страх. В описанията присъствали голям брой количествени повторения. Този ефект е широко разпространен сред хората, изпитали стрес и последиците от него - те запазват ярки спомени, изпълнени с много детайли.

"Открихме, че при левичарите разпространението на пост-травматично стресово разстройство е два-пъти по-високо, отколкото при десничарите", твърдят учените. При левичарите неприятните спомени са по-силно изразени и остават в паметта им. Очевидно е, че в зависимост от това коя ръка използваме, мозъкът ни работи по различен начин по време на стрес. Двете половини на мозъка изпълняват различни роли в ситуацията. Дясното полукълбо/което е доминирано от лявата ръка/, участва по-активно при формирането на чувството на страх.

Учените трябва да провеждат още изследвания в тази насока, но вече може да се твърди, че констатираните факти хвърлят нова светлина върху проблемите с пост-травматичния стрес и методите за неговото лечение.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign