Сутиенът: Ползи и вреди

За някои дами икономичното понякога парче плат с двете чашки е извор на неудобство и проблеми. За други то крие в себе си неподозирана еротика. Какви всъщност са ползите и има ли вреда от това да носиш сутиен?

Голяма част от тийнеджърките си умират да носят женственото бельо, но колкото повече подплънки има, толкова по-добре. Спортните натури предпочитат модели само с банели и изработени от естествени материи.
Оказва се, че дори далечният родственик на днешния сутиен - корсетът, е вършел много полезна работа за човешкото тяло. Той не само стягал корема, ханша и част от бедрата, но и повдигал бюста. Междувременно решавал и всички проблеми с изкривяванията на гръбначния стълб. Когато обаче в началото на миналия век модните френски шивачки с лека ръка го разделили на две части, пред жените възникнал въпросът за правилния избор на сутиен. От това зависели не само красотата и привлекателността, но и женското здраве.
Много скоро се заредили подозренията за връзката на сутиена с рака на млечната жлеза. Според специалисти от Института по болести на цивилизацията, тя е очевидна. По тяхното мнение, който носи сутиен по 12 часа на ден, има вероятност да заболее 12 пъти повече отколкото тези, които въобще не слагат или го носят за кратко време.
Този извод потвърждават и наблюденията над много африкански и азиатски племена, жените от които не носят сутиени и които боледуват от рак на гърдата значително по-рядко от европейките и американките.
Тези факти се обясняват с това, че в подмишечните ямки са съсредоточени значително количество лимфни възли и съдове, които сутиенът притиска. Разбира се, нещата около този вид тумори са значително по-сложни, макар мнозина вече да не отхвърлят като една от възможните причини и тази.
Мамолозите по света, разтревожени от все по-нарастващите случаи на рак на млечната жлеза, съветват да се купуват сутиени родно производство, чиито форми и размери са съобразени с особеностите на съответния антропологичен тип.
Много важно е да се определи точно размерът.
Правилно е обиколката да се мери малко под гърдите по тяхната най-изпъкнала част.
Най-практично е обаче да се вземе от стари сутиени, които са стояли добре без да притискат гърдите и без да стягат гръдния кош.
Формата зависи преди всичко от шева на чашката. Тя може да бъде скроена и изцяло, без шев, но може да бъде и дву- или тришевна. Немалко зависи и от презрамките и останалите части на изделието.
Полезно е да се ползват сутиени от памучни материи, които по-добре попиват влагата и пропускат до тялото достатъчно въздух. Задължително е те да са удобни и меки, а също така и  лесно да се перат. Прането на бельото е абсолютно задължително преди първото обличане.

ВАЖНО: носете сутиени колкото може по-рядко, а преди сън непременно ги сваляйте.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign