Уредите на пара пестят време и запазват витамините

Уредите на пара пестят време и запазват витамините. Те са все по-популярни и предпочитани, защото в тях приготвяме ястия от всякакви продукти и то по природосъобразен и диетичен начин. Ето как функционират и кои са техните предимства.

Какво представляват?

В най-общи линии това са тенджери на няколко нива. Първо е отделението, в което  се сипва водата. Дъната на второто и третото ниво са покрити с дупчици и образуват своеобразна решетка. След включване на уреда водата, превърната в пара преминава през тях и достига до храната.
Благодарение на различните нива и корпуси на уреда могат да се приготвят едновременно няколко ястия - зеленчуци и месо, плодове, риба, яйца, варива...Всички варианти са възможни, тъй като миризмите не се смесват. Тайната е в равномерната циркулация на парата през съдовете на двете нива, която осигурява бързо и успешно приготвяне на няколко ястия едновременно. Това е и идеалният начин за запазване на естествените сокове, аромати и вкус на продуктите.
Уредите за готвене на пара намаляват калориите в ястията, тъй като не изискват употребата на мазнина, и не по-маловажен е фактът, че пестят ценно време и ток. С тяхна помощ храните могат да бъдат размразявани, бланширани и полусварявани. Допълнително удобство е, че няма нужда да следите процеса на готвене - след предварително зададената от Вас настройка уредът се изключва автоматично. Така лесно и бързо  можете да приготвите наведнъж целия обяд или вечеря.

Начин на употреба

Първото ниво на уреда се напълва със студена вода. Върху него се поставя второто - с наредените зеленчуци. Някои по-нови модели разделят тази секция на две, за да бъдат приготвяни различни храни - например плодове и зеленчуци. Това е допълнително удобство, той като невинаги са необходими големи количества от определен зарзават.
На третото ниво най-често се поставят месо и риба. Не сте длъжни винаги да ползвате всички нива на уреда - мое да приготвите само зеленчуци или само месо. В такива случаи просто не слагате нивото, от което не се нуждаете в момента- Най-отгоре се поставя капакът,  а за финал настройвате таймера на уреда с необходимото за готвенето време.

Времето на готвенето


Времето за готвене на пара в сравнение с традиционното е 3 пъти по-кратко. Например за приготвяне на картофи са необходими 10 минути. Що се отнася до месото, необходими са около 25 минути за половин килограм- Количеството храна, типът месо, както и моделът на уреда оказват влияние върху точното време. Повечето уреди имат индикатори, но които е посочено времето за приготвяне на храните според спецификата им.

Основни предимства

Макар готвенето на пара да стана особено модерно в последно време, технологията всъщност е древна - според някои източници е била използвана още преди 3000 години. Най-важното й качество е това, че в максимална степен запазва цвета, вкуса, формата, структурата и хранителните качества на продуктите. Последното е от решаващо значение, когато става въпрос за витамините и минералите. Докаго при обикновеното варене те преминават в течността, то при готвенето на пара по-голямата част остават в самите храни. Изследванията показват, че най-сериозна е разликата при безценния витамин С и фолиевата киселина.

Допълнителните удобства

Уредите на пара се поддържат лесно. Могат да се почистват както под течаща вода, така и в съдомиялна машина (препоръчителна е по-ниска температура).
В уреда може не само да се приготвя храна, но и да се претопля. Таймерът се настройва на около 10 минути, което е удачно време за претопляне.
Някои уреди са снабдени с тавички за събиране на отделните сосове за ползване по желание, както и със специални секции за ориз и яйца.
На пазара уредите се предлагат на достъпни цени. Само за няколко месеца те оправдават вложените в тях средста с тока, който спестяват. Изключително подходящи са за дамите, които ен обичат да готвят или нямат време за това.

И 5 съвета за вкусни ястия на пара:

Може да обогатите вкуса на храните, като прибавите към водата за парата кубче бульон, ароматни треви и подправки, вино или като мариновате предварително продуктите.
Избирайте продукти с високо качество, защото при варенето на прана вкусът се изостря и недостатъците ще бъдат още по-изразени.
Не подреждайте продуктите плътно един до друг, за да може парата да циркулира свободно и те да се сготвят равномерно.
Стремете се храните да са с еднакъв размер, за да се приготвят за едно и също време.
Поставете по-сочните продукти на долния ред, за да не изтичат соковете им върху останалите.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign