Вредни въздействия по време на бременността

Бременността е отговорност...Затова ходите редовно на прегледи, спазвате диета, правите упражнения, подготвяте се за раждането и се тревожите за всичко. Целта ни не е да Ви притесняваме, а да Ви предпазим от вредното въздействие на някои препарати и токсини от околната среда, които могат да бъдат опасни за бебето.

Пестициди

Пестицидите са около 600 различни химикали, които се използват за унищожаването на насекоми, плевели и гъбични образувания по растенията. Повечето са вредни за развитието на плода, когато контактът с тях е директен и продължителен. Известно е, че пестицидите могат да причинят деформации на крайниците. Ако работите в селското стопанство, където непрекъснато се пръска с препарати, съществува риск за Вашето бебе. Трябва навреме да бъдете трудоустроена и да говорите с личния си лекар.
 • Ако се налага да използвате вредни химикали в къщи, първо проверете дали сте прибрали всички хранителни продукти. Затворете вратите и ги уплътнете, за да предпазите дрехите, съдовете и храните от химикала. Не влизайте в дома си най-малко 24 часа. Преди да се върнете, помолете някой да отвори прозорците и да избърше масата, на която се храните, както и кухненските плотове.
 • Ако у вас идват да пръскат против насекоми и буболечки, откажете се от тази услуга. Препоръчва се и вместо нафталин в гардероба да поставите билкови смеси - сушена лавандула.
 • Ако използвате изкуствени торове за растенията в градината, слагайте ръкавици и защитна маска. Най-добре е да вземете естествени биоразградими смеси.
 • Ако случайно вдишате пестицид, не изпадайте в паника! Един краткотраен контакт няма да навреди на бебето.

Ухапване от комари


Пазете се от комарите. Те могат да са заразени от малария или друга болест. В сезона на появата им използвайте препарат против комари, съдържащ DEFT, когато излизате навън. Той е безвреден за бременни.

Почистващи препарати

 • Повечето от тях не могат да навредят на бременните. Някои обаче съдържат токсични вещества.
 • Слагайте ръкавици, когато чистите, за да не може препаратът да се абсорбира от кожата. Най-сигурният критерий е мирисът. Ако усещате, че миризмата от препарата е силна, избягвайте да вдишвате и отворете прозорците, докато чистите.
 • За предпочитане са почистващите спрейове с помпа, а не с аерозол, тъй като те по-трудно се поглъщат от дихателните органи.

ВНИМАНИЕ
Не смесвайте продукти, съдържащи амоняк, с такива на хлорна основа. Това е токсична комбинация!

 • Четете етикетите и избягвайте продукти, които отделят токсични пари, като препарати за загорели фурни или за вани и плочки.

Ремонт на жилището

Ако ремонтът е спешен, може да боядисате детската стая в какъвто цвят желаете, но използвайте само бои на водна основа и дръжте прозорците отворени. Избягвайте бои на маслена основа или съдържащите олово съединения, както и произведените преди 1990 г. В някои от произведените преди тази дата бои има добавен живак като консервант. А бебето е много чувствително към живака. Проверете и етикета на опаковката на боята и ако там фигурира"М-бутил-кетон" или "МВК", не я купувайте. При вдишване това вещество може да предизвика неврологични увреждания на плода. Трябва също да се пазите от вдишването на парите на полиуретановите лакове, които иначе имат добър ефект. Не използвайте такива материали. И още - всички лепила са вредни. Затова потърсете по-безопасни заместители. Ако работите  с керамика и лакова или се занимавате с производство на украшения, внимавайте особено за съдържанието на олово. Парите или финият прах лесно попадат в дихателните пътища. Когато пък трябва да накиснете четките, с които работите, не го правете с терпентин, коресилин и друг подобен разтворител за бои. Техните пари са силни и токсични.

Радиация

Съществуват два вида радиация - не йонизиращата от домакинските уреди и телевизорите и йонизиращата от рентгеновите лъчи. Невъзможно е да се избегне радиацията, която излъчват различните уреди за бита, микровълновите фурни, телевизорите, телефоните. Ефектът от прекалено високите нива на такава радиация може да се изрази в генетични увреждания, спонтанен аборт и вродени дефекти. Вземете следните мерки:
 • Не гледайте телевизия на по-малко от 1,5 м.
 • При включена микровълнова фурна стойте на около 1 м от нея.
 • Проверете дали микровълновата фурна се затваря добре, като поставите от вътрешната страна на вратата хартиена салфетка и след това затворите вратата. Опитайте се да издърпате хартията навън. Ако това е възможно, значи вратата не се затваря добре и уплътненията трябва да се сменят.
 • Не стойте продължително време зад гърба на монитора, откъдето идва основната радиация. Ако работното Ви място е така разположено, че към Вас е насочен гърбът на монитора на Вашия колега, най-добре е да се изместите.
 • Въпреки, че няма сведения за вредното влияние от копирните машини, огранич
 • ете времето, което прекарвате и около тях.
Йонизиращата радиация пък е свързана с облъчването на тялото с рентгенови лъчи. Тя е опасна за Вашето бебе. Избягвайте я.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign