Целувката по устните на детето е вредна

Главният виновник за появата на кариес при децата е разновидност на бактерията Streptococcus mutans, която се предава чрез съвместно използване на посуда и прибори, а също така и чрез целувки по устните и по ъгълчетата на устата. Някои майки понякога ядат от чинията на своите малчугани, но е хубаво да се откажат от тези си навици, защото това може да нанесе разрушения на зъбния емайл на детето. До тези заключения стигнаха стоматолози от Сан Франциско.
Специалистите провели изследване, за което прегледали зъбния статус на 1200 момиченца и момченца на възраст до 5 години. В хода на изследването се установило, че децата, при които бил открит щам на Streptococcus mutans, който причинява развитието на кариеси, основният начин, по който е пренесен е чрез родителските целувки и чрез съдовете и приборите, които са ползвани общо.
Тъй като млечните зъби са особено чувствителни и уязвими, специалистите-стоматолози съветват родителите да въведат лични прибори за хранене за детето си, а също така да избягват контакти с устните му.comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign