Червеното вино ни прави по-умни и по-здрави

Пийвате чаша червено вино и изведнъж усещате, че сте изключително забавен, умен и атрактивен за околните? Може би това е просто плод на Вашата фантазия, но се оказва, че е истина! При това доказана научно!

Магическата съставката в червеното вино е ресвератрол и се смята за веществото, което има способността да повиши притока на кръв в мозъка, вследствие на което умствените ни способности се увеличават значително. Университетът Нортумбрия в Норвегия подложил на тест 24 възрастни човешки индивида. Участниците в изследването били разделени на две групи – на първата давали таблетки ресвератрол, а на втората хапчета плацебо. След няколко дена и двете групи били подложени на умствени тестове, включващи аритметика. Резултатите потвърдили, че тези, които приемали ресвератрол имат по-добри постижения.
Червеното вино обаче не е единственият ресурс за ресвератрол. Ценната съставка се съдържа и в редица други хранителни продукти като малини, боровинки, червени боровинки и фъстъци.
Изследванията в тази насока са правени и по-рано. При мащабно проучване през 2008г.  се установило, че след прием на медикамент, съставен основно от ресвератрол, хората, които широко консумират нездравословни храни, все пак не наддават тегло.Счита се, че начинът, по който ресвератролът действа, е като отключва и стимулира работата на определени гени в човешкото ДНК и така води до цялостно подобрение в обяната на веществата.
Ресвератролът е едно от веществата, кандидати за решаване на т.нар. „френски парадокс“- мазната френска кухня , съпоставена с ниският ръст на сърдечно-съдови заболявания при французите, дълголетието им и консумацията на червени вина.

Може би ще Ви бъде интересно да прочетете няколко мъдри мисли за виното, а също така да си направите вино от малини.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign