Как да провокираме интерес у детето към книгите?

Живеем във века на информацията. Тя е толкова достъпна, и толкова много - телевизия, кино, радио, интернет, че много деца просто отказват да четат традиционната книга. Как да създадем интерес за четене?

*Не отказвайте да четете на глас

Дори и на 9-10 годишните деца все още им е трудно да усвояват дебелите, обемисти книги. Помогнете на детето си, като му четете на глас, толкова, колкото то иска да слуша.

*Поставете книгите на видно място


Нека децата имат възможност да виждат книгите по всяко време. Понякога изключвайте телефона и Интернет. Може да се окаже, че детето все пак ще опита да чете.

*Прочетете отново

Детето иска да прочетете книгата отново, защото му е харесала. Не му отказвайте! Препрочитайте отделни глави и дори цялата книга. Покажете на детето си, че четенето е удоволствие за Вас. Може да се превърне в радост и за него.

*Не пренебрегвайте аудио-книгите

Ако имате много часове път в кола с детето си, това е чудесен начин да прекарате времето и да го въведете в света на книгата... Слушайте заедно аудио-книга, може би малчуганът ще поиска да я прочете и на хартиен носител.

* Подбирайте книги с илюстрации

Като начало подбирайте книги с интересни снимки или илюстрации. Обръщайте внимание на всяка от тях и увлекателно разкажете историята към нея.

* Провокирайте детето с интересни цитати

Кажете го небрежно, не и като "ако прочетеш тази книга, ще разбереш еди-какво си". Вмъкнете го в някакъв разговор. Ако цитатът е достатъчно интересен, е твърде вероятно детето да поиска да се запознае със съдържанието на цялата книга.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign