Добрите обноски отварят всички врати

Добрите маниери са функция на ценностната система и колкото и да са се променили времената, някои неща и до днес остават в сила. В "старите времена" спазването на определен етикет в ежедневието и при специални събития изглежда е било повече задължително поведение, отколкото въпрос на личен избор.

Партита и подаръци

* Винаги отговаряйте на поканите за парти, гости или участия в различни мероприятия. Ако не го направите този, който Ви е отправил поканата, ще сметне, че чаката по-добро предложение, че е незначителен за Вас и е твърде възможно просто да не Ви покани друг път.
* Когато ходите на гости, не се оглеждайте любопитно и не искайте от домакините да Ви показват дома си, освен ако не сте поканени на 'нова къща' от близки познати.
Можете да занесете подарък на домакините, но това трябва да е нещо, което няма да ги притесни. Ако изрично са споменали да не носите подаръци, не го правете, за да не накарате другите поканени да се почувстват неудобно.
* Ако сте поканени на сватба или юбилей и в поканата е изрично упоменато, че е за двама, не звънете да питате дали можете да вземете и децата, лелята, балдъзата...
* Ако сте поканени на сватба, но нямате възможност да отидете, пак трябва да изпратите подарък.
* Ако Вие сте домакините на дадено важно събитие, задължително трябва да изпратите кратки благодарствени писма/смс-и за подаръците, които сте получили, и то в рамките на две седмици от събитието.


Официална вечеря

* След като седнете на масата и изчакате всички останали също да седнат, разгънете салфетката и я поставете върху бедрата си. Ако трябва да напуснете масата за малко, оставете кърпата върху стола си. Когато се нахраните, трябва да оставите салфетката от лявата страна на чинията.
* Когато сте на официална вечеря с подредени прибори, винаги започвайте с тези от външната страна - вилицата и ножът за салатата или предястието са на края.

Бакшиши

* Ако бакшишът не е включен в сметката, това, което трябва да оставите на сервитьора е между 5% и 15%. Същото важи и за бара.
* За доставка на храна вкъщи давайте 1-2 лева.

Телефон

* На повечето места извън дома Ви, особено в обществени учреждения, е абсолютно невъзпитано да държите мобилния си телефон с усилен до край звук на звънене, както и да разговаряте шумно и продължително по него. Ако все пак се наложи да проведете разговор, направете го тихо и дискретно.
* Не забравяйте да изключите звъненето в църкви, храмове, когато сте на представление, кино или в болница. И разбира се, не говорете, докато шофирате.
* Представете се, преди да поискате да Ви свържат с някого по телефона, а когато търсят Ваш колега, който отсъства, предложете да приемете съобщение.
* Ако сте включили този, който Ви звъни, на говорител, информирайте го за това.

Други

* Дръжте папките си, чантата и всякакви други форми на багаж в лявата си ръка, така че дясната Ви да е свободна за здрависване.
* Винаги се обръщайте към по-възрастни хора или по-висшестоящи от Вас на фамилно име, освен ако не сте се разбрали друго.
* Няма проблем да си вземете последното, "срамежливо" парче от сладкиш, торта, последният бонбон или коктейлна хапка от платото, но преди това попитайте всички около Вас дали не го искат.
* Не решете косата си на обществени места и не оправяйте грима си.
* Винаги казвайте 'моля' и 'благодаря' и винаги се съобразявайте с присъствието на други хора в помещението.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign