"Висша" козметика от векове

Днес има ботокс, мамопластика и куп други разкрасяващи процедури и интервенции. А какво са правили някога дамите без тях? Сведения за грижите, които са полагали, за да изглеждат добре, черпим от различни източници.
В древни свитъци точно и подробно са описани ритуалите за разкрасяване на Клеопатра. Царицата се подмладявала, като мажела лицето си с чудодейна емулсия от билков мед, смесен с гъста кашица от листата и корените на алое - всичко това се заливало с вода и престоявало за седмица в сребърен съд.
След прочутите вани с магарешко мляко, използвала скраб за тяло от 300г морска сол и половин чаша гъста сметана.
Жозефина - съпругата на Наполеон Бонапарт, се доверявала на подмладяващите свойства на маската от сварени картофи. Порите на лицето си почиствала с гореши камфорови компреси. Сутрин след събуждане изпивала чаша лимонада - прясно изцеден лимонов сок, разреден с минерална вода. Днешните диетолози препоръчват тази утринна процедура като най-добрия начин за поддържане на чисти черва.
Руската императрица Екатерина II всеки ден вземала вана с... водка! Във ваната тя слагала чаша от питието, 4 яйчни жълтъка, гъсто бадемово мляко и вода, в която преди това дълго са киснали розови венчелистчета.
Мадам дьо Помпадур - фаворитката на Луи XV, имала суха и тънка кожа. Спасявали я маските от сметана, смесена с разбити белтъци и прясно изцеден лимонов сок.
Сутрин избелвала кожата си със сок от грейпфрут, правела си 15-минутен масаж със зехтин и се зареждала с енергия, изпивайки чаша морковен сок, подсладен с лъжичка мед.

Дали всичко това е било наистина така... можем само да гадаем, въпреки източниците, но е факт, че изброените съвети действително помагат.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign