Енфието - модната алтернатива на цигарите

Забраната за пушене на обществени места постепенно се въвежда в много страни. Прогнозата е, че тази година консумацията на цигари в света ще намалее с около 3,5% . Все по-ясно се очертава една алтернатива на тютюнопушенето. Връща се на мода употребата на енфието.

Малко история

Тютюнът пристига в Китай и Европа към края на XVIв. и основният начин на употребата му дълго време е бил пушенето на пури, цигари, лула. Не е известно точно кога, но се предполага, че в началото на XVIIв. традиционната употреба на тютюна е била почти изместена от смъркането на енфие. Енфието или така нареченият "Тютюн за смъркане", тютюн, стрит на прах, е бил рядка стока и малцина са можели да си го позволят. Този нов навик, разпространен едновременно както в Китай, така и в Англия - страни и до днес с най-висока консумация на енфие, започва да се разпространява като модно увлечение, докато пушенето се смятало за плебейско преживяване.
Чрез йезуитските свещеници в Китай енфието става изключително популярно сред императорския двор, а в Европа само благородниците и силните личности на деня като Наполеон, Фридрих Велики, Шилер, Кант са били негови страстни привърженици.
С времето ситно нарязаният тютюн бързо печели популярност и цигарите успяват да го изместят едва към края на XVIIв.
И до днес от листата на тютюна се произвеждат традиционните изделия, а в по-малки количества енфие и тютюн за дъвчене.
В САЩ пазарът за енфие, с годишни приходи от 3,7 млрд. долара, в последните две години нараства със 7% на година, а продажбите на този вид тютюн в Англия и други европейски страни устойчиво се увеличават.

Фино, влажно и меко


Според ценители хубавото енфие е ситно стрито, фино, влажно и меко като консистенция. Китайците първи са започнали да добавят в стрития тютюн и други аромати като мента, камфор и жасмин. Днес на пазара се предлагат видове с аромат на мента, череша, малина, ментово-прасковен и други варианти.

"Познавачи" твърдят, че в период на отказване на цигарите смърканеъто на щипка енфие всеки път, когато се сетите за цигара, помага за преодоляване на никотиновия глад и позволява по-лесното освобождаване от вредния навик.
Китайците винаги са вярвали, че енфието притежава лечебни свойства и поради изпотяващия си ефект може ефикасно да се използва за лекуване на настинка, синузити, болки в гърлото, мигрена, зъбобол, при белодробни и храносмилателни проблеми.

Не уврежда белите дробове, но може да затрудни сърцето

Установено е, че енфието не внася катрани , не уврежда белите дробове като цигарите, но при високи дози и честа употреба може да затрудни дейността на сърцето.
Според някои експерти дъвченето на тютюн и енфието увеличават в по-малка степен риска от рак на гърлото и устата в сравнение с тютюнопушенето, но това са недоказани предположения.
Специфичното действие на тютюна се дължи на алкалоида никотин в тютюневите листа, който се съдържа във всички никотинови продукти. Алкалоидът, независимо от формата на приема му, води до пристратяване и макар да се счита за по-безопасно, енфието е точно толкова наркотик, колкото и останалите търговски форми на никотина . При предозиране с енфие е възможно да се получат ярко оцветени зрителни халюцинации, отпускане на мускулатурата на крайниците, съдов колапс и прилошавания.
Въпреки, че пушенето вече е забранено на много места, енфието не попада под тази забрана. Прогнозите са, че и у нас енфието ще става все по-популярно , като алтернатива на цигарите.
Специалистите твърдят, че тютюнът е опасен под всякаква форма и прекаляването дори с енфие може да доведе до нежелани последици за човешкото здраве.


Как се използва

Започвате внимателно, както с всяко ново изживяване.
Изсипвате енфие на палеца или в свивката между палеца и показалеца. Няма точно място, удобството е водещо. Вдишвате бавно и нежно, като аромат на скъпо вино или уханно цвете, за да изпитате най-голямо удоволствие.
След няколко секунди ще усетите истинския аромат на това тютюнево изкушение и ще се насладите на възбуждащо чувство за свежест. Ще започнете по-ясно да усещате богатството от аромати около себе си. Възможно е да кихнете, особено ако сте от екстремните начинаещи. С времето сами ще откриете своята мярка. Хубавото енфие е влажно и това понякога затруднява изсипването му. Няколко почуквания с кутийката помагат.

Полезно:

Стритият тютюн трябва да се смърка внимателно и без усилия, за да може субстанцията да полепне само по носната лигавица, без да навлезе в дълбочина по носните ходове и синусите. Попаднало там енфието предизвиква кихане, обилно сълзене, гадене и неприятен вкус в устата.

д-р Ваня Евтимова

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign