В света на ягодите... Полезна информация, история и химичен състав

 Ягодата е служила за храна на човека още в древни времена. Семена от нея са намерени в обиталища на хората от каменната ера. Хилядолетия след това плодовете на дивата ягода са били използвани от естествените й находища. Първи започват да отглеждат ягоди французите през XIVв., а по-късно те са били последвани от другите европейски народи. Отначало са отглеждали дивата ягода, а по-късно са получени някои по-родовити сортове ( Плюскавица, Мускатова и други). Тези сортове са дребноплодни и непригодни за промишлено ягодопроизводство и затова ягодовата култура е била развита ограничено. Широко разпространение тя е получила след внасянето на американските едроплодни ягоди (Виргинската и Чилската) през XVI и XVIIв., тъй като от кръстосването на американските едроплодни ягоди с европейските дребноплодни са били са били създадени през XVIIIв. едроплодни хибриди, с които започва нов етап в развитието на ягодовата култура.

Горската ягода, Мускатовата ягода и Плюскавицата са били разпространени в пределите на нашата страна преди образуването на българската държава. Населението е събирало плодовете на ягодата от естествените й находища, което е продължило до края на XIXв.
Създаването на ягодовата култура в нашата страна е свързано с името на чеха В. Стрибърни, който идва в България през 1889г. като учител в земеделското училище в Садово. С внесените от него няколко корена от различни сортове ягоди се дава начало на развитието на ягодовата култура у нас.

Ягодите са много ценен плод поради разнообразния им химичен състав, който им придава високи хранителни, вкусови и лечебни свойства. Те съдържат 6,1% захари, от които само 1,2% е захароза. Съдържат от 0,65 до 1,4% пектин и пектиноподобни вещества, 0,8% целулоза, която е нежна и е съсредоточена главно в семенцата. Органичните киселини (ябълкова и лимонена) са 0,84%, а белтъчините и мазнините са в минимални количества.
 
 Ягодите са богати на минерални вещества. Те съдържат главно калий - 199 мг%, калций - 39,1 мг%, фосфор - 23,0 мг%, магнезий - 10,9 мг%, натрий - 2,0 мг% и желязо - 0,7 мг% и микроелементите молибден, флуор, силиций, кобалт, хлор, манган, мед и цинк.
Витаминното съдържание в различните сортове ягоди се движи в големи граници. средно те съдържат 55 мг% витамин С, 0,36 мг% витамин РР и в по-малки количества витамините В1, В2, Е, К и други.

Високата биологична стойност на ягодите се дължи както на съдържанието им на захари и минерални вещества, така и на витамин С и добрата му комбинация с рутин, каротин, витамин Е и някои витамини от групата В.
Ягодите са най-полезни, когато се консумират сурови - в натурално състояние.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign