О, ужас! Пак се изчервих!

Има ли лек срещу нежеланото поруменяване?

На какво се дължи?

Руменина или зачервяване се появява предимно в областта на лицето и шията, цялостно или на петна, като може да се разпростре по врата и надолу към деколтето. Причината е в капилярите (малките кръвоносни съдове) в кожата. Те са тясно зависими от стабилността на нервната система и преди всичко на психиката.
Нервната система контролира капилярите, които се разширяват при емоционална провокация: притеснение, тревога, напрежение, срам, несигурност, плахост, неувереност, ниско самочувствие. Когато усещането, предизвикало изчервяването отшуми, капилярите се връщат в нормалното си състояние, а кожата придобива естествения си цвят. Изследвания сочат, че тази руменина често се предава от майка на дъщеря и т.н., което я превръща предимно в женски проблем. Изчервяването е често срещано явление и в повечето случаи няма причина да се притесняваме за здравето си, но най-добре е това да ни го каже специлист невролог след съответен преглед и изследвания.

Какво може да помогне?

Ако се окаже, че единствената причина е на психологическа основа, е важно да осъзнаем следното - ние сме едно приединство от тяло, съзнание и душа. Тялото ни реагира (изчервяваме се, изпотяваме се, свива ни се стомахът, пулсът се учестява и др.), защото изпитваме силни емоции. Но те самите не се появяват от нищото, а са породени от нашите мисли. Вместо да се чудим какво става и защо толкова много ни личи, е добре да осъзнаем кои са мисловните модели, които провокират изчервяването. Дълбоко във всеки от нас има заложени (често "по наследство") вярвания, убеждения, понякога стереотипи, които ни пречат да общуваме свободно и да преодоляваме страховете си. Преди самочувствието ни да е паднало до критичната граница, е добре да направим косултация със специалист-психолог, който от една страна ще ни помогне в разкриването на тези "вредни" модели, а от друга - ще ни покаже необходимите ефективни техники за справяне.

Не превръщайте изчервяването в "омагьосан кръг"


Когато човек усети, че се изчервява, започва да си повтаря наум: "Дано по-бързо премине!". В този миг напрежението започва да расте, околните все по-ясно забелязват проямната в цвета, оттам срамът става все по-настойчив, а с него и изчервяването. Получава се един омагьосан кръг - "срам ме е от това, че се изчервявам, вследствие на което се изчервявам още повече."

Други причини за изчервянането

  • Изчервяването може да се появи и при преумора, недоспиване, напрегнатост. Тогава то върви ръка за ръка с изпотяване и сърцебиене. Тук помага почивката, добре е да си вземете отпуск и да не мислите за работа. И най-важното - хубаво да се наспите. Не прекалявайте, а най-добре е изобщо да не посягате към кафе, шоколад, черен чай, люто, солено и мазни храни. Трябва да пиете билкови чайове, които да съдържат жълт кантарион. Спортът също помага - той стяга кръвоносните съдове ,регулира кръвообращението, подобрява кръвооросяването на мозъка. Не на последно място спортът тонизира и поддържа тялото в добра форма.
  • При климактериум изчервяването се появява, без да е било провокирано. Причината е намаленото ниво на естроген.
  • Повишената функция на щитовидната жлеза също може да предизвика изчервявания.
  • Алкохолът - при непоносимост към дадена напитка изчервяването може да се появи като симптом за тази непоносимост.
  • При диабет, когато се приема лекарство, което понижава нивото на кръвната захар.
  • При употребата на нов силен витаминен препарат.
  • При заболяването розацея също се наблюдава значително изчервяване на лицето.t

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign