Изкуството да приемаш и поднасяш подаръци

Удоволствието да даваш и радостта да получаваш - дължим ги на подаръците, които съпътстват живота ни от най-крехка до преклонна възраст. защо тогава някои от нас са неспособни да ги правят, а други не знаят как да благодарят за жеста.

Да даваш и да получаваш - това са двете страни на една и съща монета, казват специалистите по поведенченска психология. А и какво представлява подаръкът, питат те, ако не послание от един индивид към друг. При това послание, заредено с дълбок смисъл и отразяващо по много особен, но точен начин нашата самоличност и отношенията ни с околните. Сигурно по тази причина едни подаръци, както и обстоятелствата, при които сме ги получили, ние запомняме за цял живот, за други просто искаме да забравим.

Прекалено много или прекалено малко

Правят ви страшно скъпи и ценни подаръци

Дойде ли ви на гости, вашата приятелка (или колежка) ви затрупва с огромни букети екзотични цветя, а за рождения ден ви поднася невероятно скъпо бижу, което не й е по джоба.

Какъв е случаят?

Тя очевидно изпитва желание да ви впечатли и да ви покаже, че в материално отношение е много по-добре. В действителност обаче целта й (без значение дали я осъзнава или не) може да не е чак толкова грозна. Нищо чудно да ви цени високо и понеже не знае как да го покаже, да ви прави неразумни от финансова гледна точка подаръци. Накратко, харчи много за вас, защото много ви обича!

Как да реагирате?

Сигурно ви е неудобно, особено ако не можете да й отвърнете по равностоен начин. Все пак, дори да разполагате с достатъчно пари, не се поддавайте на изкушението да й купите нещо още по-скъпо само и само да не останете по-назад. Ако пък ви е много близка, обяснете й, че подобни подаръци ви поставят в неудобно положение. И за нищо на света на смятайте, че сте й длъжна с каквото и да било.

Майка ви ви засипва с дарове

Харесвате си някаква вещ, дреха или парфюм и тя веднага ви ги купува, без изобщо да сте я молили.

Какъв е случаят?

Майка ви търси вашата обич и внимание, държи да изглежда незаменима, смята, че с подаръците си "купува" нежните ви чувства, иска да ви постави в положение на зависимост.

Как да реагирате?

Постъпката й е користна, но неосъзната. Не й казвайте нищо, ще го приеме зле, защото е убедена искрено, че прави това без никакви лоши мисли. Все пак можете да откажете някои от нейните подаръци - заявете например, че коприненият шал не ви отива. За нищо на света не забравяйте обаче да й изкажете благодарността си.

Мъжът до вас ви прави съвършено неподходящи подаръци

Вие сте алергична към вълнените дрехи и мразите жълтия цвят, той пък за трети път ви "радва" с пуловер в цвят на жълтък. Никога не улучва подходящия за вас подарък и ви затрупва с истински кошмари.

Какъв е случаят?

Не си мислете, че го прави нарочно. Той просто купува това, което на него му харесва, без и за миг да се замисли, че няма да го одобрите. Защо? Защото не го интересувате. Тъжно е, но е така. Несполучливите му подаръци говорят ясно за отношенията помежду ви - в тях няма нито любов, нито приятелство.

Как да реагирате?

Не му правете забележки, той няма да ги чуе. Зарадвайте с поредния му дар някой беден човечец, ровещ в кофите за боклук, и най-после стигнете до извода, че е безсмислено да оставате заедно!

За да доставите удоволствие

* Не се чувствайте задължени на всяка цена да поднасяте подаръци, какъвто и да е поводът. Понякога усмивката, направената навреме услуга, любезната дума са много по-важни и се оценяват много по-високо от отсрещната страна.

* Избирайте внимателно, като мислите за човека, за който е предназначен подаръкът. Помнете, че правите жеста не заради себе си, а за да зарадвате някого и да му покажете своята привързаност, уважение, любов.

* Не очаквайте нищо в замяна.

Реагирайте адекватно

Спътникът ви в живота изпитва ужас от подаръците

Каквото и да му поднесете, той отвръща по много неприятен начин - отказва да го приеме, критикува избора ви, мърмори недоволно. Понякога дори ви изумява със своята грубиянщина и липса на възпитание.

Какъв е случаят?

Поведението му се дължи на преживени в миналото страдания и неволи. Точно затова той не иска да е зависим от никого и не се интересува от мъката, която причинява.

Как да реагирате?

Престанете да му купувате каквото и да било - няма смисъл да си харчите парите, да усложнявате съвместния живот и да му създвате неприятни усещания.

Приятелката ви не знае как да благодари

Тя едва-едва измърморва нещо под носа си или напротив, изпада в екстаз пред най-простата ваза. Или преиграва, или ви обижда с безразличието си. В крайна сметка изобщо не можете да разберете харесала ли е поне малко подаръка.

Какъв е случаят?

Има много начини да се тълкува подобно държание - може би вашата приятелка се отличава с ниско самочувствие и смята, че не заслужава подаръка, а може и да е толкова щастлива, че да не знае какво да каже. Съществува и трета вероятност - според някои хора безплатни подаръци няма. Убедени, че от тях ще се иска нещо в замяна, те се затварят в себе си. поведението им издава не нещо друго, а техните собствени користни мисли, които приписват на целия останал свят, твърдят психолозите.

Как да реагирате?

Не се шокирайте и не се сърдете. Приемете реакцията на подаръка си - каквато и да е тя, като напълно нормална. Дори да не ви благодарят по правилата, това не значи, че не сте постигнали единствената си цел - да доставите удоволствие!

За да не ви обвинят в неблагодарност

Изразете чувствата си, а ако ви е трудно да благодарите, признайте го, за да не поставяте в небрано лозе този, който ви прави подаръка. Дадете ли си сметка (дори с късна дата), че не сте реагирали както трябва, нищо не ви пречи да позвъните по телефона и да изразите признателността си.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign