Защо умира любовта?

Две сърца, биещи в унисон, два погледа в една посока, двама влюбени, които изглеждат така, сякаш не се страхуват от никаква трудност, една любов...за двама...Но понякога се случва така, че тези двама души, които са били най-добри приятели и едно цяло семейство, изведнъж стават напълно непознати. Защо се случва така, че чувствата избледняват, а любовта отминава и все едно никога не е съществувала?

Една от причините за изчезването на любовните чувства са ежедневните, битови проблеми, твърдят психолозите. И в действителност, през "бонбонено-цветния" любовен период на всички двойки те се опитват да се покажат във възможно най-добрата си светлина: по-гъвкави, по-търпеливи, по-отстъпчиви, с поведението си показват, че всеки ден заедно за тях е като празник. Когато младите хора започнат да водят съвместно съжителство, по правило всичко започва да се променя бързо. Розовият воал пред очите постепенно пада и започваме да забелязваме негативните черти на нашия партньор, всички тези отрицателни качества, с които не искаме да се примири. И тогава всичко започва да се движи по план: караници, скандали, раздяла... Причината е проста и ясна - не се разбираме. Но ето какъв е въпросът: Наистина не се разбирате или просто не искате да постигнете разбирателство? Процесът на постигане на синхрон в отношенията между двама възрастни е сложен и труден, необходими са много търпение и мъдрост. Ако постигнете това, любовта само може да става по-силна и по-крепка с течение на годините, а не да изчезне като искра във вятъра.

Втората причина, както и предишната е разликата, но не в характерите, а в интересите. Често срещаме двойки, които имат сходни характери, но все пак хармонията във връзката я няма. Те са добри в отношенията си един към друг, грижовни и уважителни, но всички тези външни белези на любовта са престорено-сладникави и задушаващи, в отношенията им липсва нещо. Положението се усложнява от факта, че участниците в тази връзка имат коренно различни интереси и хобита. Например, тя е любител на екстремните купони, а той - заклет домошар, или друг вариант - тя е открит и комуникативен тип, докато той - затворен, мрачен и мълчалив. Как е възможно толкова различни хора да са се събрали заедно? Причината отново е същата - в периода на ухажване и двамата са се стремили да се харесат на другия, като за целта са правили компромиси, но сега просто са уморени от този театър.

Третата причина - ревността. В крайна сметка, нищо друго не убива любовта така, както го прави това опустошително чувство. Съжителството с ревнивец е трудно - както физически, така и психически. В такива случаи възниква усещането, че обятията на любимия се превръщат в затвор. В такива случаи другият партньор губи своята независимост и става роб на най-незначителните промени в настроението на ревнивеца. С течение на времето любовта си отива, а на нейно място остава умората от връзката, раздразнителност и дори омраза.

Четвъртата причина за залеза на това красиво чувство, наречено "любов", малко или много е модата!?? За съжаление, в модерните времена, в които живеем, дълготрайните любовни връзки и бракът стават все по-непопулярни и не-модерни. Нашите родители, след 30, 40 дори и 50 години брак все още живеят един за друг в съвършена хармония, докато модата на деня е разводът и честата смяна на партньори. Причината за това е нежеланието на младите хора да се опознаят взаимно, преди да вземат такова важно решение в живота си. Те бързо се превръщат в "женени", за да докажат на всички около себе си своята независимост, собствено мнение и зрялост. Но прибързаното решение води до още по-бързо изчезване на красивите чувства, на които се възхищаваме в браковете на нашите родители.
Така, че може би не трябва да преследваме "модата" в тези важни решения, защото все пак избираме спътник или спътница за "цял живот", а не за "половин". Може би тогава Вашата любов няма да умре и ще живее, ако не завинаги, то поне със сигурност дълго време!

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign