Още ли сме влюбени? Струва ли си да сме заедно?

Струва ли си да сме заедно - само ако редовно си поставяме този въпрос и правим задълбочена равносметка на отношенията помежду си, ние ще дадем шанс на връзката с любимия човек да просъществува и няма да позволим на безразличието да я съсипе. Френската психоложка Изабел Делол ни предлага да се замислим за някои неща, като се опитаме по-добре да прозрем вътре в себе си. И дори на любовния хоризонт да няма нито едно облаче, да не скръстваме спокойно ръце - определено ще сгрешим, ако се поддадем на рутината, характерна за всекидневието. Любовта е пътуване на дълго разстояние и за да не загубим вярната посока, докато то трае, ние трябва да знаем как да се предпазим от евентуалните клопки на живота за двама.

Омръзнало ли ви е да сте с него?

Да, вие отдавна сте заедно и все пак защо го правите - по навик или като следствие на внимателно обмислен личен избор. Нормално е да сте свикнали един с друг, но ако сте загубили напълно интереса си към партньора, положението е критично. А помислите ли си "дали ще е той или някой друг, все едно", дошло е време за сериозна преценка за вземане на кардинални решения, смятат психолозите. Дайте си сметка имате ли сили да изградите на нови основи съвместното си съществуване, или помислете за пробна раздяла.

Какво харесвате в него?

Ако се забавите с отговора си, ако се чудите на какво да се спрете, смятайте, че всичко е ясно и без думи.

Общувате ли?

Щом не сте в състояние да общувате пълноценно или поне нормално, нищо между вас не е както трябва. Жените често упрекват съпрузите си, че не разговарят истински с тях, не ги забелязват, изобщо не ги изслушват. Чувството, че не значиш нищо в очите на някого е съсипващо, но все пак помислете дали и вие сте достатъчно внимателна към другия. Недоизказаните думи, лъжите и тайните са само някои от нещата, които предизвикват скандали. А те пък често водят до не особено цивилизована раздяла.

Имате ли общи цели?

Няма значение дали планирате общото си бъдеще, отпуската, уикенда, някое посещение на кино или театър, важното е да не живеете само за себе си и да не поставяте другия пред свършен факт, решавайки еднолично какво ще правите заедно и през свободното си време, и изобщо. Да, вие сте отделна, звършена личност, но не не ви ли се струва, че трябва да се съобразявате с желанията на другия?

Кога за последен път се целунахте?

Правите го само на Нова година и на рождените си дни? Жалко! Целувката е знак за нежност, доказателство за внимание, израз на взаимно доверие, любов, разбирателство. Според д-р Изабел Делол, ако мъжът и жената в една двойка престанат да се целуват - истински, не по бузата, те определено имат проблеми и са се отдалечили доста един от друг.

Еднакво удоволствие ли изпитвате в леглото?

В повечето случаи жената съобразява сексуалните си желания с тези на мъжа, когото обича, дори да не изпитва кой знае какво удоволствие от това. И въпреки че прикрива неудовлетворението си, симулирайки оргазми, рано или късно то избива на повърхността. В момента, в който съпругата започне да се бунтува срещу начина, по който мъжът й е правил любов с нея в продължение на години, двойката навлиза в период на криза, смятат психолозите и препоръчват сериозно обсъждане на ситуацията и промяна на поведението в леглото. Иначе всичко ще бъде загубено - или отчуждението ще стане окончателно, или неизбежно ще се стигне до раздяла.

Правите ли любов толкова често, колкото някога?

Като твърдят специалистите, отговорът на този въпрос дава много точна представа за отношенията между двама човека, живеещи заедно. Липсата на желание обикновено означава липса на любов. Пълният отказ от сексуални контакти пък може и да е знак, с който единият партньор иска да подскаже на другия, че всичко е свършило, но няма кураж да го изрази с думи.

Отделяте ли време за себе си?

Ако никога не намирате време да вечеряте само двамата, да прекарате уикенда или да излезете някъде на разходка, ако винаги сте обкръжени с деца, приятели, родители, роднини, не означава ли това, че просто се страхувате да останете насаме, защото нямате какво да си кажете? И обратното - всяка двойка, открила начин да си извоюва своя територия, до която външният свят да няма достъп, е предопределена за щастие и обич. Много важно е обаче, когато решите да се посветите един на друг, да не изпитвате чувство за вина пред близките си и най-вече пред децата. Разберете, че от времето, прекарано заедно, зависи бъдещето на връзката ви.

Още ли се вълнувате, когато го виждате?

Сърцебиене, влажни длани, свит стомах - тези физически знаци на силното любовно чувство са ви добре познати. Как обаче стоят нещата няколко години по-късно? Все още ли изпитвате вълнение, макар и много по-слабо, преди да го видите? Мислите ли за него, когато е далеч? Усещате ли липсата му? Нетърпеливо ли го очаквате да позвъни на вратата? Отговорете си честно, за да можете да поставите точна диагноза на отношенията помежду си и в зависимост от нея да решите дали да се борите за любовта, или да я потърсите другаде.


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign