Отпуск без стрес: Как да го организираме

Сезонът, през който най-често ползваме годишния отпуск настъпи. Специалистите смятат, че две седмици отпуск е минимумът, който е необходим на организма да се пребори с напрежението и умората, натрупани през годината работа.
Кога да си вземем почивка?

Можем да си позволим отдиха, ако сме завършили всички задачи със срокове и когато липсата ни няма да се отрази на общата работа.
Задължително е да отсъстваме едва когато сме съобразили графика си с този на останалите колеги. Ротационният принцип при вземането на това решение е идеалният вариант.
Добър избор е месец септември, защото имаме повече време да потърсим най-добрата и най-евтината оферта за почивка. Освен това тогава летуват по-малко хора и ще можем по-спокойно да се наслаждаваме на свободното си време.

Отложена или по-кратка ваканция?

Не е добре да излизаме в дълъг отпуск по време на криза във фирмата, защото няма да сме в течение на служебните промени.
Добре е също да запазим няколко почивни дни и за зимната ваканция.
Не е подходящо да почиваме непосредствено след шефа си. Когато той се върне с нови идеи, няма да сме на работното си място и ще изпуснем евентуалните промени. После ще се наложи да наваксваме с информацията.
Не е препоръчитлно да се взима отпуск, когато има най-много работа. Първо, защото колегите ни ще се настроят зле срещу нас, второ - все ще се намери някой да ни безпокои по време на отдиха ни, и трето - като се върнем, ще се налага да положим много усилия, за да наваксаме с ангажиментите.

Да избегнем напрежението след връщането си на работа

Психолозите съветват то да се премахва чрез общи излети или партита с колегите. В края на септември, когато повечето служители са се върнали на работните си места, е добре шефовете да устроят корпоративни купони. Придобитата по този начин позитивна наглада ще ни помогне да се включим отново в работния ритъм.
Не е съвсем вярно ,че напрежението в работата се "лекува" с приятни ваканционни спомени. Напротив, често спомените ни натъжават и ни карат да съжаляваме, че хубавото време е безвъзвратно отминало.
Добре е да използваме обедната си почивка и да излезем извън офиса. Много често след отпуска се оказва, че работата си е стояла и ни е чакала да се върнем, за да я свършим. Естествено, не бива да я отлагаме, но стресът, който преживява организмът при шоковото пренастройване от почивка в работен режим, вод идо много бърза и трудно преодолима преумора. Ето защо - не е хубаво да се лишаваме от поне един час на чист въздух.
Препоръчително е да планираме деня си и да разределим времето си правилно. Най-изморяващ в работата е хаосът.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign