Да отгледаме ароматни подправки в саксия

Подправките са най-лесните и приятни за отглеждане от запалените, но не дотам вещи градинари, защото те изискват минимум грижи, необходими са на всеки кулинар и са изключително плодоносни. Можете да засадите едно-единствено растение в малка саксия на перваза на прозореца. Подправките по правило обичат светлината и издържат на суша. Веднъж засадени, те лесно биха могли да бъдат пермествани на желаното място, като например на двора. Друго тяхно преимущество е, че повечето подправки са едногодишни растения. Това означава, че през лятото можете да се радвате на техните свежи зелени листа, но нямате по-нататъшна грижа за тях през останалите сезони. При тях рискът от болести е минимален в сравнение с растенията в градината.

Как да изберем подходящ съд за подправките?


Почти всяко сандъче, в което има достатъчно пръст и дупки за отцеждане на излишната вода, е подходящо за целта. Отцеждането е изключително важно, защото в противен случай корените на растенията лесно загниват. Въпрос на личен избор са формата на сандъчето, както и материалът, от който е направено.
Порцеланът е добър избор, защото винаги изглежда добре, а порите му пропускат достатъчно вода и спомагат за охлаждането на почвата, което е от полза за растението.
Съдовете от камък са стабилни, издържат на голям студ, но са доста скъпи и трудни за преместване. Дървените контейнери изглеждат естествено, подходящи са за отглеждане на постоянни храсти като розмарин и дафинов лист, но са доста скъпи.

Ако кулинарията Ви е любимо занимание и се увличате от магията на подправките, може би ще Ви бъде интересно да прочетете още:comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign