Вертикално озеленяване. Красотата на 'живите стени' в дома

Растенията отдавна са навлезли и в дома ни. Чрез озеленяването (външно или вътрешно) се подобряват микроклиматичните условия, премахва се или се намалява вредното влияние на неблагоприятните фактори (прах, шум и други), регулира се температурата на въздуха в малки граници и се осъществява декоративно-естетическо изграждане както на дома, така и на градината.
През годините градинарството и флористиката са достигнали невероятни нива на развитие. Декоративните елементи, създадени от вещите ръце на майстори градинари, спокойно могат да бъдат наречени произведения на изкуството. В тази статия ще разгледаме едно от тези постижения - вертикалното озеленяване и по-конкретно това в дома.
Наричани още вертикални градини или живи стени, растенията, разположени вертикално внасят в помещението неповторимо усещане за вълшебство и досег с природата.

Вертикалното озеленяване може да бъде постигнато по няколко начина:

- с помощта на специални водоустойчиви чанти-джобове, които се прикрепят към стената и в които се слагат пръстта и семената на растенията.
- с помощта на рамки, които се монтират на стената, а в долната им част се поставят сандъчета- саксии, в които се засаждат пълзящи и увивни растения.
 
- с помощта на дълбоки 'рамки' в които се слага пръстта и семената на растенията а в предната си част се 'затварят' с мрежи тип 'пчелна пита'.
- с помощта на специални вертикални системи, повече информация за които можете да видите, гледайки следващото видео:
Нашият съвет, като преминали вече през перипетиите "Опитвам се да си направя сам вертикална градина" е да заложите на първите два варианта или да се обърнете за помощ към професионален градинар. :)

А ето и някои красиви решения:

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign