Как да се запознаваме?: Основни правила на етикета

Неловките ситуации, които понякога възникват при представянето на двама непознати, могат да усложнят по-нататъшното общуване, а понякога и да го направят невъзможно. За да ги избегнем, е необходимо да знаем как да се държим.

Основните правила на етикет при запознаване:

Проявете интерес към отсрещната страна


Покажете, че цялото Ви внимание е насочено към човека, когото Ви представят. Гледайте го в очите и го поздравете приветливо. После повторете името, което са Ви казали и добавете няколко любезни думи. На пръво време това ще Ви помогне да запомните как се казва човекът, когото току-що са Ви представили, а на второ, ще подчертаете, че запознанството Ви не е било формално.

Използвайте традиционния отговор

"Здравейте, г-н ...., радвам се да се запозная с Вас" е напълно коректен отговор при представяне. Постарайте се да произнасяте думите отчетливо, без да гълтате сричките. Ако са Ви поканили на не особено официално парти или на гости, можете да използвате не толкова церемониалния израз "Здравей, много ми е приятно".

Усмихвайте се на този, с когото Ви запознават

След като гостът е представен на дамата, тя трябва и да кимне бавно с достойнство, но без надменност. При положение, че е мъж, трябва леко да се поклони. В случай, че са седнали, мъжете задължително трябва да станат, независимо дали ги запознават с мъж или с жена. Дамата става само когато я представят на по-възрастна от нея дама, многоуважаван мъж или когато иска да покаже, че е особено предразположена към човека срещу нея. В останалите случаи е достатъчно да се усмихне или приятелски да кимне с глава.

Не е задължително да се здрависвате


Първи подава ръка този, на когото представят непознатия. По принцип при запознаване с мъж, жената е тази, която протяга ръка първа. Така постъпва и началникът с подчинения си, по възрастният - с по-младия. Обикновено ръкуването се съпровожда от стандартни реплики: "Много ми е приятно", "Радвам се", "Драго ми е", "За мен е удоволствие". Ако са Ви предсатвили на човек, за когото сте слушали, може да кажете: "Изключително се радвам да се запознаем" и да добавите няколко думи, които обясняват повишения Ви интерес към личността му.

Как да се представяме сами

  • Достатъчно е да кажете името и фамилията си и да обясните с няколко думи характера на работата си: "Светла Тодорова, мениджър в търговска фирма". Не е за предпочитане сами да съобщавате научните си титли - нека това направят другите.
  • Домакинът или някой общ познат е добре да Ви представи, когато сте на гости или парти. В случай, че трябва да започнете разговор, действайте, дори и да се наложи да се запознаете сами с някой мъж. Впрочем, възпитаният кавале е длъжен пръв да се представи на дошлата при него дама. Ако сте забелязали сред гостите интересен за Вас човек или сте се оказали до непознат, който няма от кого да Ви бъде представен, не върви веднага да го попитате: "Кой сте Вие?". По-добрият избор е да кажете: "Здравейте, аз съм Светла". Може да добавите: "Аз съм приятелка на Мария. Ако в отговор не чуете нищо друго освен "Добър вечер!", можете да продължите: "А Вие как се казвате?".
  • На сватба или друго тържество не е задължително да влизате в разговор с непознат човек, освен ако по някаква причина двамата не сте се оказали изолирани от останалите гости. В този случай е добре да започнете общ разговор, при който, ако се задълбочи, е подходящо да се представите.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign