30 Любопитни факти за целувката

Целувка за "Здравей", целувка за "Сбогом", нежна целувка, страстна целувка...Целувките са част от нашето ежедневие, а също така и основен инструмент за изява и демонстрация на емоциите ни. С тях изразяваме привързаност, любов, нежност. Какво знаем и какво още може да научим за тях?

1.92% от жените затварят очите си по време на целувка, докато  мъжете процентът е около 37.

2.Науката, която изучава целувката, се нарича филематология.

3.Цели 34 мускули работят едновременно по време на "френска" целувка, докато при обикновената целувка се включват само 2.

4. Устните са 100 пъти по-чувствителни от върха на пръстите, тъй като в тях има много повече нервни окончания. Дори гениталиите не са толкова чувствителни, колкото устните. Точно затова целувките преди, по време и след секс могат да бъдат толкова разпалващи и приятни.

5. Учените не са сигурни дали целуването е инстинктивно поведение, защото в някои Африкански и Азиатски култури целувката е рядко срещано явление.

6. Приблизително 80% от хората на земята извъртат главата си надясно, докато се целуват. Този факт се обяснява с това, че емоциите са под контрола на дясното полукълбо на мозъка.

7. Устната кухина е пълна с бактерии. Когато хората се целуват, те обменят между 10 милиона и 1 билион бактерии.

8. Възможно е за жената да достигне до оргазъм само чрез целувка.

9. Целуването е полезно за зъбите. Очакването за целувка увеличава притока на слюнка в устата, като по този начин плаката се „отмива”.

10. Кама Сутра определя над 30 вида целувки като „борба с езици”.

11. През целия си живот се очаква да получим около 25 000 целувки - от мило докосване по бузата до страстни и изгарящи целувки ...на различни места.

12. Страстната целувка изгаря 6.4 калории на минута.

13.Мъжете обичат да отворят първи устата си за по-дълбока целувка, за да предадат повишаващия либидото хормон, тестостерон, на партньорката си. Така че, когато стане малко по-агресивен, той не го прави в името на собственото си желание – иска му се и ти да си малко по-страстна.

14. Механично казано, целуването е почти идентично с бозаенето. Учените предполагат, че по начина, по който човек се целува, можем да познаем дали той е бил кърмен, или са му давали да пие мляко от шишенце.

15. Повечето шимпанзета се целуват с отворени усти, но без да включват езика си. Единствено Бобонос е най - интелигентният вид примати, който използват и език.

16. Според проучване, повечето мъже са по-привързани към жените, които са целували, отколкото към жените, с които са правили само секс, с което се предполага, че целуването е много по-интимен и специален любовен момент.

17. Учените смятат, че целуването може да бъде начин за обмяна на специфични соли или себум, които от своя страна формират отношенията между роднини и любовници. По време на чифтосване, някои птици сдъвкват храната, която са поели, а след това хранят с целувка бъдещия си партньор. Ако мастните жлези на птицата са отстранени, така че да не може да произвежда себум, то половинката й отлита.

18. Въпреки че го считат за детско, повече от 95% от мъжете и жените потъркват носовете си, докато се целуват. Често наричаме този жест „ескимоска целувка”, който всъщност е традиционен инуистки поздрав, наречен „куник”.

19. Първата екранна целувка е заснета през 1896 г. от Компания Едисон. Лентата е дълга само 30 секунди и е посветена изцяло на този сближаващ и съкровен момент.

20. През юли 2005 г., двойка в Лондон заключи устните си за 31 часа, 30 минути и 30 секунди – това е и най-дългата регистрирана целувка досега.

21. Целувката в края на сватбена церемония може да се отнесе към древна Романска традиция, където след сключването на важна сделка, хората са се целували.

22. Целувката е играла важна роля в древната гръцка и римска култура и се възприема като  знак на уважение, благодарство, събиране, и съгласие, както и като ритуал на   приобщаване. Целувките са се разменяли между връстници, политически   лидери, учители и свещеници. Именно заради тези характеристики, целувката на Юда ("Целувката на смъртта"),се явява като лицемерен изменнически акт.

23.През средновековието, хората подписвали легални договори  чрез Х върху документа. След това го целували като залог за честта си. Ето защо днешните американци използват съкращението ХХ за „целувки“ в писмата си.

24. Обидната фраза „Целуни ми задника”, по-популярна на английски език – Kiss my ass , датира още от далечната 1705 година.

25.Приближаването при целуване ни помага да преценим на клетъчно ниво сходството с партньора. В забележително проучване на университета в Лозана (Швейцария) се съобщава, че жените предпочитат миризмата на мъже, чиито гени са различни от техните собствени (експериментът Ведекинд или „експеримент на потната тениска”). Смесването на гените по този начин може да създаде потомство с по-силна имунна система.

26.Най-ранните писмени доказателства за целувка идват от северни текстове на индийски ведически санскрит, написани преди1000 - 2000 години. Част от „Satapatha Brahmana” споменава любителите на целуването уста в уста.

27.Психолози споделят, че непосредствено преди целувка жените обръщат много по-голямо значение на дъха на партньора си. Затова е добре да спазваме хигиенни навици.

28.Страстната целувка има същия ефект като Беладона (растение използвано за разкрасяване при древните римляни; смятали, че очите им стават по-големи) – при целуване зениците се разширяват.

29.Специални мозъчни неврони ни помагат да открием устните на партньора ни дори и на тъмно.

30.Целувката може да бъде десет пъти по-ефективна от морфина при намаляване на болката, тъй като смята, че тя активира естествените обезболяващи в тялото. Така че, не случайна е фразата: "Дай да те целуна, за да ти мине!"


...Психолозите твърдят, че ще разпознаете характера на мъжа по неговите целувки...

И малко теория за почитателите на целувките: Техники на перфектната целувка...comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign