7 Юли: Европейският ден на шоколада

На 7 юли честваме Европейският ден на шоколада. Може ли наистина цял ден да бъде посветен на какаовото изкушение? Оказва се, че всъщност денят дори не е един – Eвропейският празник на шоколада е днес, в САЩ празнуват „шоколадово“ на 28 октомври. Има и Световен ден на шоколада, който е на 4 септември.

Днешната дата е избрана още през 1550 г., когато е доставена първата партида шоколад от Америка за Испания. Отбелязва се във всички страни членки на Европейския съюз.

По данни на Центъра за насърчаване на износа (по-известен с датската си абревиатура CBI, който от 1971 г. насам се грижи за укрепване на конкурентоспособността на фирмите на пазара на ЕС), публикувани през април тази година, почти 40% от доставките на какаови зърна (основна суровина за добиването на шоколада) идват от ЕС. Съюзът е произвеждал около 1,44 милиона тона какао ежегодно за периода 2008-2009 година.

Най-важните центрове на какаовата индустрия са Холандия и Германия. Други страни, които също имат ресурси за отглеждане на тази култура, са Франция и Обединеното Кралство. Производството нараства по-бързо в сравнение с търсенето в ЕС заради износа на преработени какаови продукти, особено за руския пазар.

Най-големите консуматори на какао са Германия, Франция и Великобритания. Шоколадовите продукти са особено популярни в Обединеното Кралство, Белгия и Германия – там консумацията на шоколад е 9 кг на глава от населението през 2007 г.

У нас според последните налични данни на НСИ продажбите за 2008 г. на шоколад и други хранителни продукти, съдържащи какао, са на стойност от малко над 141 млн. лв. (без ДДС), като се понижават леко на годишна база.

Най-новите научни изследвания потвърждават ползата от сладкото изкушение за здравето. Популярната поговорка "Една ябълка на ден държи доктора настрана" спокойно може да бъде перифразирана по следния начин: "Малко шоколад всеки ден държи кардиолога настрана".

Анализирайки данните от 8-годишно проучване, обхванало над 19 хиляди души, специалисти от Германия неотдавна установиха, че всекидневната консумация на малки количества шоколад предпазва от инфаркт и инсулт. Най-полезна е тъмната разновидност на сладкото изкушение.

Австралийски учени потвърдиха ползата от шоколада срещу високо кръвно налягане. Направеният от тях анализ на 15 изследвания е показал, че едно парче на ден има същия ефект върху кръвното налягане като половин час тренировки.

Шоколадът, и особено тъмният, съдържа химикали, известни като флаваноли. Те разширяват кръвоносните съдове в тялото, улесняват преминаването на кръвта през тях и понижават налягането.

Специалисти от Китайската академия на науката, на базата на анализ на осем изследвания, потвърдиха, че шоколадът в малки количества понижава нивата на "лошия" холестерол.

Още любопитни факти за шоколада може да прочетете ТУК.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign