Мисли и афоризми от Чарли Чаплин

   Чарли Чаплин, който разсмиваше и продължава да разсмива милиони хора по света с незабравимия образ на безмълвният “малък скитник”, води тежък и изпълнен с множество драматични обрати живот.  Но той ще остане в историята като една от най-креативните личности в ерата на нямото кино, най-известният актьор в ранните холивудски филми, а по-късно и забележителен режисьор.
Ето няколко фрази на този велик човек, над които си струва да се замислим...


    * На най-важните житейски кръстопътища няма никакви пътни знаци.

    * Едно убийство прави човек престъпник, а милиони убийства — герой. Разликата е в мащабите.

    * Не обичам слоновете. Толкова са силни, а толкова послушни…

    * Няма нищо по-лесно от това да описваш спомени, които отдавна са ти излетели от главата.

    * Броят на глупостите, извършени по волята на разума са много повече, отколкото тези, които са извършени от чиста глупост.

    * Който никога не е бил дете, никога няма да бъде и възрастен.

    * Жените нямат недостатъци, те имат особености!

    * Не виждам в бедността нищо привлекателно или поучително.

    * И все пак ми е мъчно за нямото кино. Така хубаво беше да видиш как жената си отваря устата, а глас не се чува!

    * За да направя комедия са ми нужни само парк, полицай и красиво момиче.

    * Една жена може да направи милионер всеки мъж — милиардер.

    * Щастието е уморено страдание.


    *Аз вярвам, че могъществото на смеха и сълзите могат да станат противодействие на ненависта и страха.

    *Показан в крупен план животът е трагедия, но е комедия в общ.

    *Ние мислим твърде много и чувстваме твърде малко. "Когато обикнах себе си, разбрах, че мъката и страданието са само предупреждаващи сигнали, че живея срещу своята собствена истина. Днес вече знам, че това се нарича: “Да бъдеш самия себе си”.
   Когато обикнах себе си, разбрах, колко много може да бъде обиден някой, ако го заставят да изпълнява собствените ми желания, когато още не е настъпило времето, и човека още не е готов, и този човек - съм аз самия. Днес наричам това: “Самоуважение”.
   Когато обикнах себе си, престанах да си пожелавам друг живот, и изведнъж видях, че живота, който живея сега, ми предоставя всички възможности за растеж.Днес наричам това: “Зрялост”.
   Когато обикнах себе си, разбрах, че при всякакви обстоятелства се намирам на правилното място в правилното време, и всичко става изключително в точния момент.Мога винаги да съм спокоен. Сега наричам това: “Увереност в себе си”.
   Когато обикнах себе си, престанах да крада от собственото си време и да мечтая за големи бъдещи проекти. Днес правя само това, което ми носи радост и ме прави щастлив, което обичам и което кара сърцето ми да се усмихва. Правя това така, както искам и в своя собствен ритъм.Днес наричам това: “Простота”.
   Когато обикнах себе си, аз се освободих от всичко вредно за здравето ми – храна, хора, вещи, ситуации; всичко, което ме води надолу и ме отклонява от моя собствен път.Днес наричам това: “Любов към самия себе си”.
   Когато обикнах себе си, престанах винаги да съм правия. И именно тогава започнах все по-малко и по-малко да греша.Днес разбрах, че това е: “Скромност”.
   Днес живея само в сегашния момент и наричам това: “Удовлетворение”.
   Когато обикнах себе си, осъзнах, че ума ми може да ми пречи и от него мога да се разболея. Но когато го свързах със сърцето си, той веднага стана моят ценен съюзник.Днес наричам тази връзка: “Мъдрост на сърцето”.
   Ние не трябва повече да се страхуваме от спорове, от конфронтации, от проблеми със самите нас и с другите хора. Даже звезди се сблъскват и от техния сблъсък се раждат нови светове. Днес знам, че това е: “ЖИВОТЪТ”"
   Когато обикнах себе си, престанах да живея с миналото и да се тревожа за бъдещето.


 


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign