Коктейл "Куба Либре" (Cuba Libre)

Необходими продукти:

Бял ром - 50 ml
Кока Кола - 100 ml
лайм /лимон/ - 1бр.

Начин на приготвяне:

Изсипете рома и сок от 1/2 лайм/лимон/ във висока чаша, пълна с лед. Добавете кока колата и украсете с резенчета лайм/лимон/ и спирала от лимонова кора.

Наздраве!

История на коктейла:

Куба Либре (на испански: Cuba Libre, в превод на български език - „Свободна Куба“) е коктейл, съдържащ ром, Кока-Кола и лимонов сок или парчета лайм, един от най-популярните коктейли в света.

Приготвен е за първи път в Хавана през 1900 година, когато американските войници смесват кубински ром и Кока-Кола и с този коктейл вдигат наздравици произнасяйки тост „За свободна Куба“ (в превод - „Viva Cuba libre“). Коктейла Куба Либре произхожда от Хавана, Куба в началото на 20-ти век (1900г.), когато за първи път е внесена напитката Кока-Кола в страната от американските кавалеристи. Въпреки края на освободителната Американско-Испанска Война през 1898-ма година, водена за освобождаването на Куба, Пуерто Рико и др. от Испанска колонизация, освободителните американски войски не са изтеглени от острова чак до 20 май 1902-ра година когато Куба сформира собствено независимо правителство. И така в този промеждутък от време Капитан от американската войска влязъл в кубински бар и си поръчал светъл ром, смесен с новата и популярна Кока-Кола върху лед с изстискан лайм отгоре. След като му било сервирано, Капитана изпил питието с такава наслада, че събудил любопитството в наоколо седящите войници. Започнали да поръчват и те и след няколко изпити коктейла един от войниците вдигнал тост “Por Cuba Libre!” (“За свободата на Куба”) като израз на радостта си от получената свобода. По този начин коктейла получил името Куба Либре, което също бил и бойния вик на войската по време на войната.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign