Европейците обичат месото и алкохола... заради гените

Експерти от университета в Абърдийн, САЩ,  заявиха, че хората с европейски произход имат гени, които ги карат да изпитват необходимост от консумация на мазни храни, бира и вино. Според учените, при азиатците почти няма такива дадености.
Откритите гени контролират избора, който правим в полза на една или друга храна.

При различните раси има различен набор от гени, което обяснява разликите при предпочитания към храни при европейците и азиатците например. При първите наборът на гени е такъв, че при ситуация на избор, те инстинктивно проявяват предпочитания към мазни храни и алкохол.

По какъв начин хранителните предпочитания се оказаха резултат на генетиката, а не на култура и възпитание? Според учените, това е напълно обяснимо от гледна точка на еволюцията. Факт е, че в миналото жителите на Европа са преживявали тежки, дълги и сурови зими, а за да оцелеят са консумирали мазни храни и алкохолни напитки. Така естественият подбор ги е направил по-толерантни към подобни продукти. В Азия, благодарение на по-малко суровия климат, потребностите от храни, които обезпечават организма с мазнини и осигуряват енергия за топлина, не са толкова належащи.

"Нашето откритие дава информация за живота на древните европейци, които са получавали основното количество калории от определен тип храни и напитки, и както се оказва, поради необходимост от оцеляване. Във времената, когато хората са живеели не повече от 30-40 години, вредните за здравето свойства на мазните храни и алкохола не са били от такава важност, както днес" - обясняват експертите.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign