Градините на замъка Виландри (Chateau de Villandry)

Замъкът Виландри (Château de Villandry) е построен през XVI век от Жан Ле Бретон, заемащ по това време поста финансов министър на Франция. Замъкът е построен на мястото на стара сграда, която е срината и от нея са запазени само основите от XII в. и една кула, върху които се  изгражда изцяло новата сграда. Жан Ле Бретон прекарал дълго време като посланник в Рим, откъдето пренася традициите и едни от най-добрите образци на изкуството на градината от периода на италианския Ренесанс. Строителството на замъка, частично заобиколен от ров, е завършено през 1536г., затова се счита, че замъкът Виландри е последно построеният дворец в долината на река Лоара за епохата на Ренесанса.
Замъкът и имението Виландри са обитавани от фамилията Ле Бретон до 1754 г., когато стават собственост на друг френски аристократ от Прованс - маркиз де Кастелан. Новият собственик изгражда допълнителни постройки в класически стил на най-ниската тераса на замъка и го преобзавежда, за да му придаде необходимия за 18 век комфорт и удобство.
Градините на замъка също претърпяват превратна съдба и се променят със смяната на собствениците. Съвременният им вид води началото си от първите години на 20 век (1906 г.), когато испанецът Йоаким Карвало ги създава, вдъхновен от идеите на движението за развитие на изкуството и занаятите. Неговият стремеж е бил те да придобият облика на градини от 16 век и ги планира, ръководейки се от личните си градинарски умения, особено при използване на зеленчуците. В градините на Виландри умело се съчетават две традиции: готическа - с цветя и билки, типични за манастири или частни имоти и италианска традиция - декоративни растения и подстригани тревни площи.  Съвременният посетител на замъка Виландри веднага открива трите нива, на които са организирани градините. Най-горното е заобиколено от липи и там е разположено голямото езеро. На средното, на което е построен и замъкът, са изградени основните алегорични градини: "Градината на любовта", "Градината на музиката" и "Градината с подправките". На най-ниското, където се намират и допълнителните постройки, на площ от 12 500 квадратни метра е създадена най-оригиналната. Това е декоративната зеленчукова градина, която се възобновява два пъти годишно. Трите нива се напояват чрез канал, разделен от мостове и малки водопади.
Разположените на средната тераса творения на ландшафтното изкуство представляват красива комбинация от прецизно подрязани чимширови храсти и цветни петна. Първата алегорична декоративна градина, Градината на любовта, е съставена от четири квадратни лехи, които изобразяват различните видове любов.
*Нежната любов е символизирана от сърца, разделени от пламъци и носещи маски.
*Страстната любов са сърца, прободени от стрели. Масивни чемширови храсти се преплитат и образуват лабиринт, който асоциира танцът и сложните пътища на съдбата.
*Непостоянната любов - това са четири ветрила, разположени в четирите ъгъла на квадрата, които символизират лекотата и непостоянството в чувствата. Тук са изобразени и рога, които обичайно свързваме с рогоносеца, а също и любовни писма. В това каре доминира жълтия цвят като символ на изневярата и предадената любов.
*Трагичната любов е показана като остър меч, а преобладаващите цветя са с червен цвят/през лятото/. Те символизират пролятата от ревниви съперници кръв на дуели.
От другата страна на канала е създадена втората алегорична градина - Салонът на музиката Тук внушението за хармония е удивително - въображаемите музикални и визуалните картини се редуват, за да изобразят представата на автора за красота.

Обикновената градина през средните векове се е състояла от ароматни и медицински растения, подправки и зеленчуци. Стремейки се да създаде традиционна ренесансова градина, водеща началото си от средновековната, Йоаким Карвало изгражда декоративната зеленчукова градина на най-ниската тераса. Оформя я съгласно установените средновековни канони в квадрати, оградени от кордон плодни дръвчета. Различните видове зеленчукови растения са така подбрани и аранжирани, че да се постигне търсената (и намерена) хармония, която провокира мисленето на посетителя и прави аналогии с мозаечния стил на офор-мяне в средновековното ландшафтно изкуство. Моркови, зелки и сини домати растат в лехи под беседки, окичени в рози и декоративни фигури от чимширов жив плет, за да потвърдят по безспорен начин доминантата на естетиката над утилитаризма.

Средновековният модел на зеленчукова градина, който е използван във Виландри, акцентира върху цвета и формата - тези два елемента на композицията са основополагащи при засаждането на растенията. Удивителен е фактът, че при отделяне на такова голямо внимание върху съчетанието на цветовете и формите, културите се подменят на два пъти всяка година и се получават съответно по две реколти. При това строго се съблюдава изпълнението на тригодишен сеитбооборотен цикъл, за да се запазят хранителните качества на почвата и да се предотвратят до възможно най-голяма степен повредите от болести и неприятели. В градините на замъка е спазена още една средновековна традиция. Това е градината с подправките. Тя напомня по неповторим начин, че изкуството може да се постигне със всички средства.

На най-високата тераса е разположена Водната градина .Организирана е около басейн с формата на огледало от епохата на Луи ХV. В басейна плуват бели лебеди. Класическият стил на оформяне на тази градината доминира, за да придаде необходимата тържественост при пристъпване към замъка и да предостави възможност на посетителя да усети простора и спокойствието на ширналата се картина.

В замъка Виландри е спазена естетиката на италианското парково изкуство от 16 век. Разнообразни фонтани придават архитектурен акцент на цветните лехи. Посетителят може да потърси усамотение сред оформените като тунели алеи, които осъществяват връзката между тематично разграничените градини. Във всяка една от тях доминират цветните петна, създадени да бъдат онзи фокус, който да обединява цялото.

Уникалните ренесансови градини на замъка Виландри, често оприличавани с ювелирното изкуство на гоблена, са сред най-впечатляващите във Франция и в света. Те са исторически паметник. Всеки желаещ може да ги посети по всяко време на годината, както индивидуално, така и с туристическа група, съпровождана от гид. Освен да се насладите на прелестните градини, Вие може да опитате традиционните френски ястия в ресторанта, който е разположен на територията на замъка.

Официален сайт на Château de Villandry: www.chateauvillandry.fr/en/


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign