20 юли: Илинден - Почитаме Свети пророк Илия

Днес, 20 юли е Илинден, денят в който в България  почита Свети пророк Илия. Чества се също деня на Илинденско-Преображенското въстание в България и Република Македония, където се празнува по стар стил на 2 август.

Имен ден празнуват:  Илиян, Илия, Илин, Илина, Илинка, Илиан, Илиана, Илко, Илчо, Илка, Личо, Лина, Илияна и други.

Той е един от най-великите измежду старозаветните праведници, могъщ изобличител на езичеството и предвестник на истинната вяра в Единия Бог. Християнската църква го нарича още от древността "Пророк и Предсказател на великите Божи дела", "Ангел в плът" и "Предтеча на Второто Христово Пришествие".

Старозаветният Пророк Илия живял около 900 г. пр. Хр. и бил родом от град Тесвия в Палестина. Когато се родил, баща му получил видение - внушителни мъже го поздравили, повили бебето с огнени пелени и го накърмили с пламък. Смутен, той разказал това на свещениците в Йерусалим, а те го успокоили с думите: "Не бой се, твоят син ще живее в светлина и ще съди израилския народ с огън и меч". Това обяснява и името на Пророк Илия, което означава Сила Господня. Хората от всички времена са оказвали почит към неговата нравствена извисеност и духовна близост с Бога. И до днес стъпките му в Палестина се смятат за осветени от силата му.

Денят на Свети Пророк Илия е сред най-почитаните от българския народ празници. Няма църква в страната, в която да не се отслужва тържествена Света Литургия. Много от православните храмове у нас, особено в Югозападна България, носят името на Пророк Илия, украсяват се с неговата икона, а християните търсят небесното му покровителство, съобщава БГНЕС. Вярващите почитат светеца, който е покровител на светкавиците и гръмотевиците и пази реколтата на стопаните от пожари. Свети Илия носи дъжд и влага и закриля живота. Заради силата, която притежавал, нашият народ го нарича Илия Гърмодолец, Гърмоломник, Гръмовник.

В българския народен календар Илинден е най-обичаният летен празник по време на жътва и вършитба. На този ден възрастните разказват приказки и пеят песни за Свети Пророк Илия, който кара огнена колесница с шест коня по небето и измолва от Бога за тях здраве и благополучие, хубаво време и плодородие. Най-честити на празника са именниците и занаятчиите - кожухари, самарджии, фурнаджии, защото Свети Пророк Илия е техен патрон - покровител.
По традиция на 20-и юли пожарникарите също отбелязват деня на Свети Пророк Илия, покровител на огъня и гръмотевиците и техен закрилник.

От поколения се разпространява легенда, че на Илинден човек не трябва да влиза в море или река.

Според преданията на този ден водата взима жертви за курбан. Вярваме, или не, в поверия, е факт, че на 20 юли всяка година има бум на удавените. Според спасители на Илинден в морето винаги има вълнения или мъртво течение и препоръчват повишено внимание.
На този ден се прекланяме и пред паметта на жертвите от Илинденско-преображенското въстание от 1903 г. Това е една от най-пламенните и трагични дати в историята на страната ни по време на турското робство, тежка последица от решенията на Берлинския конгрес след Руско-турската освободителна война.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign