Знаете ли, че: Първите очила са изобретени преди 700 години

Днес не можем да си представим живота без очилата. Диоптричните очила, които коригират зрението ни, а също така и слънчевите, са неразделна част от нашето ежедневие.

Историята твърди, че първите очила се появяват в Европа, по-точно в Северна Италия, преди повече от 700 години - между 1280 и 1300 година. За техен изобретател се счита флорентинецът Салвино дели Армати (Salvino degli Armati). Поради оскъдните източници обаче за годината и автора съществуват различни предположения и теории. Според една от тях, първите очила са изобретени около 20 години по-рано от италианския монах Алесандро Спина.

Най-старото изображение на очила е от портрета на кардинал Хюго от Прованс, създаден от италианския художник Томасо да Модена (Tomaso da Modena) около 1352 г. На картината са изобразени здраво захванати за носа на кардинала кръгли рамки със стъкълца, с помощта на които той чете. На друг портрет, този на кардинала на Роуен, е изобразен монокъл, положен близко до окото. С него кардиналът чете книга, която държи отворена в ръцете си.
"Очилатият апостол", Конрад фон Соест, 1403 г
Така нареченият „очилат апостол“ от световноизвестния олтар на градската църква в Бад Вилдунген, Германия, направен през 1403 г. от Конрад фон Соест, е най-ранното изображение на очила северно от Алпите. Той се е превърнал в символ на Евангелистката църква на Вилдунген и до днес е на нейния печат.

Съвременните очила се появяват доста по-късно във времето. Английският оптик Едуард Скарлет (Edward Scarlett) изработва през 1727 г. първата рамка с дръжки, които се поставят зад ушите. През 1784 година Бенджамин Франклин изобретява бифокалните стъкла, за да не се налага да сменя непрекъснато двата си чифта очила.
През 1825 година са създадени стъкла, които коригират астигматизъм. Техен откривател е английският астроном Джордж Бидъл Еъри (George Biddell Airy).


comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign