Клюкарствайте, за да сте здрави!

Оказва се, че всякакви лоши слухове и клюки за личния живот на знаменитите, богатите и силни хора в света, са истински здравословна благодат за нашето самочувствие и здраве! Причината е ясна: проблемите на къпещите се в разкош "звезди" помагат на обикновения човек да приема и преодолява по-лесно своите трудности.

Изследователи от Университета на Мисури в САЩ установили, че физическите страдания и проблемите на знаменитостите ангажират вниманието и предизвикват повишен публичен интерес. Лондонското онлайн издание Mail Daily дава пример със следния факт: голям брой британски дами се втурнаха да си правят клинични тестове, веднага след трагичната новина за смъртта на известната британска водеща Jade Goody, която почина през 2009 г, само на 27 години от рак на матката.
Огромно обществено внимание и ангажираност получи и британската певица Шерил Коул, която се бореше с пристъпи на малария, както и холивудския актьор Майкъл Дъглас, който се бори с рак на ларинкса.

Учените от Университета на Мисури считат, че проявата на обществен интерес към живота на знаменитостите всъщност има важна и изключително полезна функция за хората.
Проучванията показват, че "обикновеният" човек в действителност е дълбото съпричастен към подобни истории. В тази връзка, споделя професор Аманда Хинант, ръководител на проучването, че обществото и общественото мнение като цяло далеч не оценяват, колко полезна и ценна е "жълтата"  клюкарска журналистика, която представя на масите ценна и полезна информация в областта на здравеопазването и необходимостта от поддържане на здравословен начин на живот.

В процеса на изследването, учените установили, че обикновения човек, който научава за сериозните здравословни проблеми на някоя известна личност, веднага започва да обръща внимание и прави опити да промени собственото си поведение, ако то накърнява здравето му, но не е бил склонен да изслуша съветите на близки и приятели за същия проблем.
По този начи известните личности несъзнателно слушат като "предавател" на много полезна информация между хората. И в много случаи, казват учените, благодарение на информацията, която четем, напр. как Роби Уилямс се опитва да преодолее депресията и Ейми Уайнхаус се лекува от алкохолизъм, това ни дава сили да се справим с подобни проблеми и в личния си живот.

comments powered by Disqus

Translate

Популярни

2012 BlogNews Magazine. All Rights Reserved. - Designed by SimplexDesign